2024. április 27., szombat

Őrjárat a Tiszán

Új hajót kapott a Tisza Mentőcsapat – A teljes vajdasági Tisza-szakaszt ellenőrizni fogják

A zentai székhelyű Tisza Mentőcsapat civil szervezet (korábban Tisza Mentőcsapat Zenta néven jegyezték be) a közelmúltban egy új, hat méter hosszúságot meghaladó hajóval gazdagodott, aminek nagy hasznát fogják venni a folyóhoz kapcsolódó mentési, környezetvédelmi és egyéb akciók alkalmával. Amint azt Baranyi Nándor, az egyesület vezetője elmondta, a mentőhajó beszerzését a tartományi építészeti és környezetvédelmi titkárság támogatta több mint félmillió dinárral.

– A mentőcsapatunk jelenleg egy felfújható katonai gumi mentőcsónakkal és az újonnan vásárolt fém mentőhajóval rendelkezik. A mentőhajó jelenleg a zentai Rotor magáncégnél van, amely támogatja szervezetünk munkáját, itt szerelik fel a hajóra a szükséges világító- és jelzőberendezéseket. Ahhoz, hogy tavaszra vízre bocsáthassuk az új hajót, még be kell szerezni egy nagyobb, legalább ötven lóerő teljesítményre képes motort. A hajómotort az előzetes egyeztetések alapján a magyarkanizsai önkormányzat fogja beszerezni és a csapat rendelkezésére bocsátani. A hajó jelenleg egy kisebb kapacitású tartalék motorral van felszerelve.

A hajómotort Magyarkanizsa vásárolja meg a kísérő felszereléssel együtt, a többi Tisza menti község segítséget nyújt három száraz, hőszigetelő betéttel ellátott búvárruha beszerzéséhez. Ebben a búvárruhában még a jeges Tiszában is zavartalanul dolgozhatunk akár egy teljes órán keresztül is. Hagyományos búvárruhában télen legfeljebb tíz percet tartózkodhat valaki a nullafokos folyóvízben, ami nem elegendő egy-egy feladat elvégzéséhez.

A két mentőcsónak, illetve hajó gyorsan bevethető lesz gyakorlatilag az egész vajdasági Tisza-szakaszon, eddig a törökbecsei gátig terjedő 96 kilométeres folyószakaszon az öt Tisza menti községre – Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Csóka, Ada és Zenta területére – fókuszáltuk a tevékenységünket. Szükség szerint a Tisza torkolatáig vállalunk mentő- és egyéb akciókat, a mentőhajót szárazföldön utánfutóval vontatva a kívánt folyószakaszhoz szállítjuk, és ott vízre téve hatékonyan és gyorsan bevethető a mentőcsapat a hozzá tartozó búvárokkal.

A 2015-ös évre tervbe vettük a rendszeres folyami őrjáratok bevezetését. A rendőrséggel egyeztetve végezzük majd az új hajóval a járőrözést a Tiszán. A két folyópart mentén oda-vissza cirkálunk a hajóval, és megfigyeléseket végzünk. A belügyi szervekkel részletesen tisztázzuk, mely tevékenységek tartozhatnak a mentőcsapat hatáskörébe. A Tisza Mentőcsapat nem tartozik a hivatalos szervek közé, nincs is jogában semmiféle intézkedéseket foganatosítani a folyami közlekedésben tapasztalt esetleges szabálytalanságok, kihágások alkalmával, viszont megfigyeléseket végezhetünk, továbbíthatjuk a terepen gyűjtött adatokat az illetékes hatósághoz.

Amolyan felügyeleti és ellenőrző szerepet töltünk be időközönként a Tiszán. Figyelemmel kísérjük, mi történik a parton, ki és mit művel a parton, van-e vadvízi beeresztés a folyóba, jöhetnek velünk a halászatot vagy a horgászatot ellenőrző felügyelők. A folyami közlekedést is szemmel tartjuk, kérdéseket tehetünk föl a folyón közlekedőknek a vízi járművek állapotáról, a szállítmányukról és az egyéb körülményekről – vázolta az egyesület terveit Baranyi Nándor, aki külön köszönetet mondott a zentai búvárklubnak, a belügyi szerveknek és a Tisza menti önkormányzatoknak, amelyek felismerték a mentőhajó felszerelésének és rendszerbe állításának szükségességét. A Tisza Mentőcsapat az év minden napján, a legnehezebb körülmények között is bevethető az esetleges árvizek és egyéb természeti katasztrófák, vízi balesetek és környezetvédelmi incidensek alkalmával.