2024. április 27., szombat

A nők a háztartás fönntartói

Sütemények szemléje Monostorszegen

A Zombor vonzáskörébe tartozó Monostorszegről sokan nem tudják, hogy a magyar történelem jeles helye. Az egykoron ott álló Bodrog vára a magyar honfoglalás előtt a szláv Zalán vezér székvárosa volt. A magyarok legyőzték Zalán seregét, Bodrog várát pedig elfoglalták. A vármegyeszervezés idején I. István Bodrogot az azonos nevű vármegye székhelyévé tette. Itt töltötte 1095 húsvétját Szent László király, itt fogadta a clermonti zsinat küldöttségét, megígérve, hogy keresztes hadjáratot indít a Szentföldre. A hadjáratra a király halála miatt soha nem került sor. 1241-ben a tatárok Bodrogot is megostromolták, és miután bevették, teljesen lerombolták. A település azonban kiheverte a pusztítást és 1256-ra újjáépült. Ennyit bárki megtudhat a Wikipédiáról, azt viszont már kevesebben ismerhetik, hogy a zombori Városi Múzeum régészei évek során folyamatos föltárásokat végeznek az egykori középkori település helyén.

Viszont nem csupán történelmi emlékhelyként, régészeti lelőhelyként ismert ez a nyugat-bácskai település, hanem sajátos, sokác, illetve tarka nemzetiségű folklór- és hagyományvilága idegenforgalmi vonzerőként működik. A település lakói igyekeznek kihasználni a folyóvizekkel övezett település turisztikai adottságait, számos civil szervezetük a hagyományos, tíz éve fennálló Bodrog Fest össznépi rendezvény keretében reprezentálja magát, ám három évvel ezelőtt új látványosságként útjára bocsátották a Tortavásárt, az idén november nyolcadikán, szombaton 12 órai kezdettel kerül rá sor a helyi művelődési házban.

A rendezvényre legelőbb nőket várnak, mind magánszemélyként, mind egyesületek képviseletében, de számítanak a mezőgazdasági termelőkre, falusi gazdálkodókra, családi vállalkozásokra, magánvállalkozókra is.

A vásáron nem csupán torták kerülnek bemutatásra, hanem sütemények, kalácsok, méz és mézkészítmények, pálinka, bor, házi gyümölcslevek, fűszerpaprika, húskészítmények, sajtok, befőttek és savanyúságok.

A rendezvény célja a falufejlesztés, amelyben kiemelt hangsúlyt helyeznek a falu mezőgazdasági tevékenységére, a nők szerepére a házi munka során születő értékek megteremtésében, az öko- és agroturizmus fejlesztésére, mint a falusi élet kihasználható potenciáljaira.

A rendezvény szombaton délben a Bodrog Horvát Művelődési Egyesület műsorával kezdődik, majd a kiállítást nyitják meg. Délután két órakor tapasztalatátadó előadásra kerül sor az összes érdekeltek számára, majd jutalmakat adnak át a kiállítóknak. A rendezvény a Női beszélgetések című színpadi műsorral ér véget.