2024. április 26., péntek

A közvállalatokról is tárgyalnak

A Telekom teljes, illetve részleges magánosítása esedékes

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások témáját képezi a tizenkét nagy közvállalat működésének hatékonyabbá tételét célzó program is. Ezeknek a költségvetési konszolidáció szempontjából kulcsfontosságú közvállalatoknak szilárd kritériumokhoz kell majd tartaniuk magukat, többek között a bércsökkentés végrehajtásához – nyilatkozta tegnap a közszolgálati televíziónak Dušan Vujović pénzügyminiszter.

Ministar privrede Dusan Vujovic prisustvuje sednici Republickog staba za vanredne situacije, danas u Vladi Srbije. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/NENAD PETROVIC/DS)

Ministar privrede Dusan Vujovic prisustvuje sednici Republickog staba za vanredne situacije, danas u Vladi Srbije. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/NENAD PETROVIC/DS)

– Nem sorolnám fel az összes céget, viszont annyit elmondhatok, hogy olyan kaliberű vállalatokat kapcsolunk be a programba mint a Szerbiai Villanygazdaság (EPS), a Szerbiai Vasutak közvállalat, a Telekom, a Szerbiai Villamoshálózat (EMS), a posta, a szerbiai útkarbantartó közvállalat – fejtette ki a tárcavezető.

Mint Vujović elmondta, a szóban forgó vállalatokra különböző sors vár.

– A Telekom esetében valószínűleg teljes, illetve részleges privatizációra kerül sor, más vállalatokra pedig jogi és menedzsmentbeli átszervezések várnak. Az is elképzelhető, hogy némely cégeket egyesítenek. Ez például a Putevi Srbije útkarbantartó közvállalat és a Koridori Srbije autóút-építő közvállalat esetében gyümölcsöző megoldás lenne – magyarázta a miniszter.

A Telekom esete kapcsán Vujović szerint vagy teljesen magánosítani kell a céget, vagy stratégiai partnert keresni, hiszen az ország önerőből képtelen a vállalatot fenntartani és fejleszteni, hogy versenyképes maradhasson a piacon.

– Szerintem jó üzlet kerekedhet a Telekom eladásából – vélte a miniszter.

Az EPS sorsával kapcsolatban a pénzügyi tárca vezetője kifejtette, hogy nem a cég eladása, hanem feltőkésítése a legideálisabb megoldás.

Mint ismeretes, kedden kezdte meg a valutaalap küldöttségével való tanácskozást a szerbiai tárgyalócsoport, amelynek élén Jorgovanka Tabaković bankkormányzó és Dušan Vujović pénzügyminiszter áll.

A Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) idevágó közleményében a tanácskozások fejezetére is kitért. A felek november 20-áig tárgyalni fognak a köztartozások fenntartható szintjének eléréséről, a monetáris politikáról, a pénzügyi szektorról, a rendszerbeli reformokról, a munkaerőpiac reformjáról, a közvállalatok átszervezéséről, valamint Szerbia makrogazdaságának jövőjéről.