2024. április 27., szombat
SZENTTAMÁS

Az ártatlanul kivégzett áldozatokra emlékeztünk

A délvidéki magyarság egyik legszörnyűbb és legértelmetlenebb tragédiájára emlékeztek Délvidék-szerte az idén mindenszentek és halottak napja tájékán. Az előző évekhez hasonlóan a szenttamási magyarság november 2-án is megemlékezett az 1944/45-ben meggyilkolt ártatlan magyar áldozatokról. Az első koszorúzásra 10 órától Nádalján került sor, az ottani ártatlan áldozatoknak a temetőben elhelyezett keresztjénél, ahol a kegyelet virágait a szenttamási magyarság nevében Szögi Ottília, Németh Dezső és Csúzdi Valéria helyezték el. A szenttamási római katolikus temetőben a megemlékezés a bejáratnál lévő keresztnél kezdődött, ahol 1996-ban emléktáblát helyeztek el az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett több száz magyar polgári áldozat emlékére.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Az alkalmi műsor és a gyászszertartás után a kegyelet virágait először dr. Szlanyinka Anna, Magyarország belgrádi nagykövetségének konzulja helyezte el. A szenttamási önkormányzat nevében a tömegsíroknál Zoran Mladenović polgármester és a községi tanács tagja, Ifjú Zoltán rótták le kegyeletüket. Őket követően a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének tagjai, Bergel Aranka, Bergel Zoltán és Kolenák Ibolya koszorúzott. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt helyi szervezete nevében Robotka Angéla és Szögi Erzsébet helyezte el a kegyelet virágait.

A második koszorúzásra 14 óra 30 perctől került sor, a második világháborúban Szenttamás védelmében elesett és itt eltemetett, főleg bácskai településekről toborzott honvédek sírjánál. Itt a főkonzulátus és a pártok mellett Berecz Krisztián és Gaál Brigitta, a Szenttamási Emberi Jogi Központ képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.

A megemlékezésen az ártatlan áldozatok hozzátartozói és rokonai mellett jelen voltak a szenttamási civil és kulturális szervezetek képviselői is.