2024. április 27., szombat
OROSZORSZÁG

Kevesebb földgáz Szerbiának

Oroszország Szerbia számára is 28 százalékkal csökkenti a leszállítandó földgáz mennyiségét – döntötte el Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégi szerbiai látogatását követően.

A Danas napilap szerint azért döntött a gázcsökkentés mellett az orosz elnök, mert elégedetlen volt itteni látogatása végkimenetelével. Pontosabban, azután határozott így Putyin, miután Aleksandar Vučić, kormányfő nem volt hajlandó aláírni azt a dokumentumot, amely szavatolja, hogy Szerbia a jövő év márciusáig rendezni fogja a mintegy 200 millió dolláros gázadósság törlesztését.

A Danas forrásai szerint a miniszterelnök azért utasította el a garancia aláírását, mivel nem tartotta helyénvalónak és korrektnek Putyin követeléseit. Továbbá, úgy vélte, az orosz elnök arra sem volt tekintettel, hogy Oroszország már így is igencsak jól profitál az országból a Szerbiai Kőolajipari Vállalaton (NIS) keresztül, mégpedig annak a Szerbiára nézve káros szerződésnek köszönhetően, amelyet Oroszország és Szerbia kötött 2008-ban a cég eladásáról.

A Danas cikkének megjelenése után Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke és az építésügyi tárca vezetője pénteken megerősítette: csökken az Oroszországból importált gáz mennyisége, valamint azt is, hogy Szerbia gázadóssága 200 millió dollár.

A Kurir napilap értesülései szerint a miniszter nyilatkozatában kifejtette, hogy a kormány az adósságnak csaknem a felét tudná kifizetni az előzőleg meghatározott határidőben, azaz 2015 márciusáig. Pontosabb adatokkal nem szolgált Mihajlović, azt azonban alátámasztotta, hogy csökkentik a gázszállítást egész Európa, tehát Szerbia területére is.

Ezzel szemben Jelica Putniković, a Balkan Magazin szerkesztője a B92 rádiónak azt nyilatkozta, hogy az állam 260 millió dollárral tartozik Oroszországnak. Továbbá, ő a csökkentés valódi okaként nem az aláíratlan garanciaszerződést, hanem Szerbia rendszertelen adósságtörlesztését jelöli meg.

– A Srbijagasnak még a kilencvenes évekből sok pénzzel tartozik a Gaspromnak, lassan törleszti adósságát, de újabb tarozásai is vannak – nyilatkozta az újságírónő.