2024. április 26., péntek

Módosították a bírákról és az ügyészekről szóló törvényt

A Szerbiai Képviselőház szerdán elfogadta a bírákról, az ügyészekről, valamint a legalizációról szóló törvények módosításait, valamint több nemzetközi egyezményt is. A módosítások értelmében a bírák és az ügyészek nem kötelesek nyugdíjba menni, abban az esetben, amikor „teljes egészében munkaképesek lesznek és szükség mutatkozik szolgálatukra”. Tisztségük 65 éves korukban szűnik meg és a jogszabályból törölték azt a szakaszt, amely arról rendelkezett, hogy a tisztségük 40 szolgálati év után szűnik meg.

A parlament a fent felsorolt törvényeken kívül elfogadta a fegyverkereskedelemről szóló nemzetközi egyezmény, a Spanyolország és Szerbia közötti biztonsági egyezmény és a titkos adatok kölcsönös védelméről szóló nemzetközi egyezmény elfogadásáról szóló törvényeket.

Bratislav Gašić védelmi miniszter szerint a fegyverkereskedelemről szóló egyezménynek köszönhetően megnövekszik majd Szerbia fegyverexportja. A titkos adatok kölcsönös védelméről szóló nemzetközi egyezmény elfogadásáról szóló törvény indoklása szerint az egyezmény jogi keretet ad Szerbiának az EU-val és a NATO-val történő együttműködése elmélyítéséhez.