2024. április 27., szombat

Egyelőre sikerült feltartóztatni az Iszlám Államot Kobaniban

Brit katonák hozzáfogtak kurd harcosok kiképzéséhez

Úgy tűnik, sikerült feltartóztatni a szíriai–török határon fekvő Kobaniban az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet előretörését, a dzsihadista csoport továbbra is a kurd város területének mintegy 40 százalékát tartja ellenőrzése alatt, a kurdok főhadiszállásának pénteki elfoglalása óta azonban nem tudták folytatni előrenyomulásukat – közölte tegnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az Iszlám Állam ellen tüntető kurdok Bejrútban (Fotó: Beta/AP)

Az Iszlám Állam ellen tüntető kurdok Bejrútban (Fotó: Beta/AP)

Az IÁ újabb és újabb frontokat nyit, de visszaverik őket, ezért Rakka és Aleppó tartományokból további harcosokat rendeltek Kobaniba, de olyanokat is odaküldtek, akiknek nincs sok harci tapasztalatuk – mondta el az OSDH vezetője, aki szerint a szélsőséges szunnita szervezet számára a kobani a döntő ütközet. „Ha beveszik a várost, sokáig elhúzódhat még az IÁ elleni harc Szíriában. Ha viszont nem járnak sikerrel, az súlyosan rombolná a tekintélyüket a dzsihadisták között” – mondta Abdel Rahman.

A kurdok közben az Egyesült Államok vezette koalíció IÁ ellen végrehajtott légicsapásainak fokozását sürgették.

Az OSDH szerint a kurdok veresége elkerülhetetlen Kobaniban, ha Törökország nem teszi lehetővé, hogy a török–szíriai határon át fegyverzetet szállítsanak az arabul Ain-el-Arabnak nevezett város védelmére.

Egy kurd katonai vezető szerint a Kobaniban zajló utcai harcok megnehezítik a harci gépek számára az Iszlám Állam állásai elleni támadásokat. Eszmat asz-Sejk elmondta, hogy a légicsapások segítségükre vannak, de az IÁ tankokat és tüzérségi fegyvereket visz be a városba kelet felől.

Az Iszlám Állam a város keleti, nyugati és déli részeit tartja ellenőrzés alatt. A kurdok tehát csak észak felől, Törökország irányából juthatnak támogatáshoz. Az ENSZ szíriai megbízottja, Staffan de Mistura a hét végén felszólította Törökországot, hogy segítsen megelőzni a mészárlást Kobaniban – ahol szerinte félő, hogy megismétlődik egy srebrenicaihoz hasonló tragédia –, és arra kérte Ankarát, hogy engedjen át „önkénteseket” a határon, hogy csatlakozhassanak a várost védő kurdokhoz. Szíriai kurd vezetők pedig egy folyosó létrehozását szorgalmazták, amelyen segély és hadfelszerelés juthatna Törökországon át Kobaniba. Egy szíriai kurd katonai vezető szerint harcosok ezrei állnak készen arra, hogy Kobaniba menjenek, ha Törökország megnyitná a határt, de a város védelmezőinek még nagyobb szükségük lenne hatékonyabb fegyverekre.

Az OSDH szerint az IÁ nem szenved hiányt utánpótlásban és emberekben, Törökország viszont akadályozza, hogy Kobani munícióhoz jusson.

A város lakóinak nagy része már elmenekült, 500–700 – javarészt – idős ember azonban ott maradt, a Szíria és Törökország közötti határterületen pedig mintegy 10–13 ezren vannak – közölte Staffan de Mistura.

Brit katonák hozzáfogtak kurd harcosok kiképzéséhez Irak területén – közölte szombaton az angol védelmi minisztérium. A „szakértők egy kisebb csoportja” az iraki kurd önkormányzat fővárosa, Erbíl környékén tanítja a pesmergákat nehéz géppuskák használatára, amelyeket Nagy-Britannia szeptemberben szállított nekik.

A kiképzőkön kívül Nagy-Britannia légierőt is alkalmaz Irakban az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcban, de a szárazföldi erők bevetését David Cameron miniszterelnök kizárta.