2024. április 27., szombat

Az al-Kaida több mint húsz keresztényt rabolt el

Elrabolt egy ferences papot és mintegy húsz másik keresztényt Szíriában az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ottani szárnyának tartott, an-Nuszra Front nevű lázadócsoport - közölte kedden a szerzetesrend.

A csoportot hétfőre virradó éjszaka ejtették túszul a török határ közelében fekvő, északnyugat-szíriai Kunja településen. A szentföldi ferences kusztódia értesülései szerint azóta nem hallottak a település plébánosáról és elrabolt hívekről.

Nem tudjuk megmondani, hogy jelenleg hol tartózkodnak, jelen pillanatban semmilyen lehetőségünk nincs velük kapcsolatba lépni" - tudatta az Izraelt, Palesztinát és Szíriát is lefedő szervezet. A keresztények elrablásáról szóló híreket a Fides vatikáni hírügynökség is megerősítette. Kunja egy főként keresztények lakta település az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló felkelők tavaly decemberben elfoglalták a keresztények lakta Maalúla települést, behatoltak egy kolostorba, és elraboltak tizenhárom apácát. Ők mára, a kormányerők és a lázadók közötti fogolycsere eredményeként visszanyerték szabadságukat.