2024. április 27., szombat

Aki visszatért szülővárosába

Baráth László Zenta kulturális és zenei életéért végzett szolgálatáért vehette át a polgármesteri köszönőlevelet

Zenta község művelődési és zenei élete terén végzett odaadó, eredményes munkájáért polgármesteri köszönőlevelet kapott Baráth László klarinétművész, zenepedagógus. A városnap alkalmából tüntették ki Zenta szülöttjét, aki a polgárháború kitörésekor a Szarajevói Zeneakadémián tanított, ezután Pécsett élt családjával, majd 1996-ban a Szabadkai Zeneiskola akkori igazgatója, Balázs Piri István meghívására visszatértek Vajdaságba (felesége, Emília szintén ismert zenepedagógus). Baráth László azonnal szívesen elvállalta, hogy a zentai zeneiskolában is dolgozik óraadó tanárként.

Évekig ingázott Szabadka és Zenta között. A nagy múltú fúvószenekart 1999-ben Baráth László élesztette újjá. Fiatalkorában ő is játszott a zenekarban, amely Fábián Mihály 1996-ban bekövetkezett halálakor megszűnt, és három évvel később Vasas István tűzoltóparancsnokkal újraindították. A Tisza Menti Fúvószenekar azóta is működik (most már Baráth László egykori tanítványa, Masa Tibor irányításával).

2002 és 2006 között Baráth László a zentai alapfokú zeneiskola igazgatójaként tevékenykedett. Ez idő alatt felújították a zeneiskola épületét, és új részleggel bővült, egy 120 fős hangversenyteremmel is gazdagodott az intézmény a város központjában. Természetesen a tartalmi gyarapodás sem maradt el. A város zenei életében is felpezsdülést hoztak ezek az évek: számos hangversenyt tartottak, Baráth László megalapította a fúvósfesztivált – 2003-ban 450 zenész muzsikált a városháza előtti parkban –, tíz évig szervezte a húsvéti hangversenyeket, és társalapítója volt az egyházzenei fesztiválnak. 2006-ban – mint fogalmazott – a rossz politikai hangulat miatt elhagyta Zentát, Szabadkára költözött, az ottani zeneiskolában dolgozott, de visszajárt a Tisza-parti városba, mert öt évig a Zentai Gimnáziumban is tanított.

Nyugdíjba vonult, és ismét Zentán él, úgy érzi, most jobb a hangulat, mint amikor távozott innen, most mintha többet törődnének a polgárokkal. Továbbra is zenél, most a népzene, a népi hangszerek – a pásztorfurulya és a citera – állnak érdeklődése homlokterében. Ám természetesen továbbra sem lesz hűtlen a klarinéthoz.