2024. április 26., péntek
USA–IZRAEL

A status quo nem megoldás

Obama a palesztin áldozatok, Netanjahu az iráni atomfegyver ügyét „feszegette” – Washington élesen bírálata a jeruzsálemi telepespolitikát

Barack Obama amerikai elnök aggodalmát fejezte ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a gázai palesztin polgári áldozatok miatt, mielőtt magánmegbeszélésen fogadta őt a Fehér Házban. A vendég viszont Irán nukleáris hatalommá válásának veszélyét mondta aggasztónak az újságírók előtt.

Feltűnően hideg volt a légkör az Ovális irodában tartott tárgyalás során (Fotó: Beta/AP)

Feltűnően hideg volt a légkör az Ovális irodában tartott tárgyalás során (Fotó: Beta/AP)

A két vezető első ízben találkozott azóta, hogy Izrael a nyáron a Gázai övezetben háborút indított. Az ENSZ adatai szerint a konfliktusban több mint kétezerszáz – többségében civil – palesztin veszette életét, és tizennyolcezer lakás semmisült meg. Izraeli részről hatvanhat katona és hat polgár halt meg.

Obama az Ovális irodában, oldalán Netanjahuval kijelentette, meg kell találni az izraeliek és a palesztinok közötti status quo megváltoztatásának módját úgy, hogy az izraeli polgárok otthonukban, a gyerekek pedig az iskolában biztonságban érzik magukat, nem kell tartaniuk esetleges rakétatámadásoktól. Nem szabad azonban megtörténnie annak a tragédiának sem, hogy palesztin gyerekek esnek a háború áldozatául.

Netanjahu megismételte az iráni nukleáris programról folytatott diplomáciai tárgyalásokkal kapcsolatos kételyeit. Megítélése szerint Teherán arra törekszik, hogy miközben feloldják a vele szemben alkalmazott szankciókat, megmaradjon az esélye a saját nukleáris fegyver kifejlesztésére. „Erősen remélem, hogy ez az ön vezetése alatt nem fog bekövetkezni” – mondta Netanjahu Obamának.

Az amerikai kormányzat éppen a két vezető tárgyalásának napján élesen bírálta Izraelt a Kelet-Jeruzsálembe tervezett újabb építkezések miatt. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy a kétezerötszáz lakásból álló lakótelep felépítése miatt a nemzetközi közvélemény bírálni fogja Izraelt, és az ország el fog távolodni „még a legközelebbi szövetségeseitől is”. Earnest szerint a projektum miatt megkérdőjeleződik, hogy Izrael elkötelezett a palesztinokkal folytatandó béketárgyalások mellett.

Jen Psaki külügyi szóvivő, aki gyakorlatilag ugyanezekkel a fordulatokkal bírálta az újabb izraeli telepépítés tervét, rámutatott, az nemcsak a palesztinok, hanem azon arab országok viszonylatában is meg fogja mérgezni a légkört, amelyekkel pedig Netanjahu közlése szerint fejleszteni akarja a kapcsolatokat.