2024. április 26., péntek

Innováció a kisgazdaságok megmaradásáért

Innováció a mezőgazdaságban elnevezéssel került bemutatásra tegnap Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban a tartományi mezőgazdasági titkárság, az Alma Mons kis- és közepes válallatok regionális fejlesztési irodájának, valamint az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának közös szervezésében indított projektum. Célja a hazai mezőgazdaság, ennek keretében kisgazdaságainknak a felkészítése a piaci versengésre, és olyan termelési formákra való áttérésre, melyekkel kisebb parcellákon is gazdaságos termelés érhető el, és a családtagoknak tisztességes megélhetés nyújtható.

– A tartományi kormány egyik legfontosabb tevékenysége a mezőgazdaság fejlesztése és a régióközi együttműködés serkentése, ez a projektum pedig mindkettőt magában hordozza – mondta köszöntőjében Branislav Bugarski megbízott mezőgazdasági titkár. Mint hozzátette, Vajdaságnak hatalmasak a lehetőségei az agrobiznisz tekintetében, megvan mindene, ami a termeléshez szükésges, az újratermelési alapanyagoktól kezdve, és a termelésen kívül fejlett technológiákra és innovációkra is képes, melyek az élelmiszeriparban, az energetikában, sőt a gépkocsiiparban is alkalmazhatók és felhasználhatók. A politikumnak pedig az a feladata olyan életfeltételek megteremtése, hogy a falvaink megmaradjanak, a lakosság pedig a munkájából megélhessen.

Mint a tanácskozáson elhangzott, az Európai Unió az innovációt, a technológiafejleszést tekinti a versenyelőnyszerzés legfontosabb területének. Az innováció létfontosságú a gazdaságok versenyképességének növelésében, az exportképesség javításában. Az elmúlt évtizedben is leginkább azok az ágazatok fejlődtek, amelyek technológia-intenzívek és innovációorientáltak voltak.

Az APP4INNO projektum megvalósításában tizenöt partner vesz részt Olaszországból, Magyarországról, Bulgáriából, Görögországból, Romániából, és Albániából, Horvátországból Ukrajnából, és persze Szerbiából.