2024. április 27., szombat

Felkészülés a román–szerb munkaerőpiacra

Képzéseket szerveznek Magyarkanizsán a magánszektor és a munkaerőpiac összehangolására

A kis- és középvállalkozók, az alkalmazottak és a munkát keresők részére ingyenes képzéseket szervez az ősz folyamán a magyarkanizsai székhelyű Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) a Temesvári Gazdasági Kamarával együtt a szerb–román határon átívelő IPA-program keretein belül, amelynek 85%-os vissza nem térítendő támogatásából valósul meg a képzés. A maradék 15%-ot a Tartományi Pénzügyi Titkárság finanszírozza. A képzések három szakcsoportra osztva zajlanak majd, a kis- és középvállalkozók fejlesztése és a biogazdálkodás mellett angol nyelvtanfolyamra jelentkezhetnek az érdeklődők. Egy személy akár több képzésre is jelentkezhet, a részvétel ingyenes, ám korlátozott a befogadóképessége, minden szakcsoport 25 főt tud befogadni, így a jelentkezők számától és a csoportok átfedésétől függően szervezik majd meg a képzést, amely nemcsak klasszikus módon, tantermekben zajlik, hanem elektronikus úton, erre kifejlesztett szoftver segítségével is tanulhatnak. Fejsztámer Róbert, az ICR igazgatója elmondta, hogy a legfontosabb dolog, amely a többi képzéshez viszonyítva előrelépésnek számít, hogy a kiképzett emberek munkája a képzést követően különféle műhelymunkák és állásbörzék megszervezésével folytatódik, ahol a munkavállalók és a vállalkozók egyeztetni tudják szükségleteiket.

Szerbiára és Romániára is jellemző, hogy az oktatási és fejlesztési szektor kapcsolata a magánszektorral és a munkaerőpiaccal nem túl szoros. A projektum célja, hogy naprakész megoldásokat nyújtson a kis- és középvállalkozók, alkalmazottak és munkát keresők részére, lehetőséget biztosítson a tanulásra, a kereslet-kínálat egymáshoz közelítésére, s a későbbiekben munkaerőt tudjon biztosítani a határon átívelő együttműködéshez.

Az ingyenes képzési programmal kapcsolatban részletesebb információt kaphatnak a 024/873-151-es telefonszámon, a jelentkezési lap a www.icr.rs/m/traininglab/ linken található, legkésőbb szeptember 29-én 13 óráig kell elküldeni.