2024. április 27., szombat
ZENTAI EGÉSZSÉGÜGY

Az éremnek két oldala van

Egy gyermekét féltő anyuka által minden jel szerint túlreagált eset anatómiája

Néhány nappal ezelőtt óriási port kavart fel az egyik zentai nagymamának a közösségi hálón közzétett bejegyzése, amelyben felháborodásának adott hangot, hogy lányának sorszámot kellett húznia a zentai egészségház gyermekrendelőjében. A bejegyzés szerint unokáján valamilyen kiütések jöttek ki, s ezért fordultak a gyermekorvoshoz. Amikor a rendelőbe értek, elmondása szerint meglepetten tapasztalták, hogy a betegeknek sorszámot kell húzniuk, amit ő felháborítónak tartott. A nagymama ezenkívül azt is szóvá tette, hogy amikor az itt dolgozó ápolónő megvizsgálta a kiütéseket, az anyukának azt mondta, hogy szó sincs himlőről, hanem valami összemarta. A nagymama bejegyzését követően szinte felrobbant a kérdéses közösségi háló zentai szeglete, s egymást érték az egészségház, illetve konkrétan a gyermekrendelő munkáját rossz színben bemutató indulatos, olykor már alpári szintre is lesüllyedő hozzászólások.

A téma kapcsán felkerestük dr. Surján Gusztávot, az egészségház igazgatóját, aki elmondta, hogy az új egészségügyi törvénnyel összhangban várólistára veszik az aznap jelentkező pácienseket, hogy az ellátásuk minél zökkenőmentesebben folyhasson. Ezt az intézkedést egyébként nemcsak a gyermekorvosi rendelőben, hanem az egészségház egész területén bevezették.

Vagyis a rendelőkben jelentkező betegek sorszámot kapnak, ez alapján felmérhetik, hogy mikor is kerülnek sorba, s nem kell egész idő alatt várakozniuk. Az egész rendszert a betegek minél jobb ellátásának érdekében kezdték el alkalmazni, s ezzel sokkal gördülékenyebbé tették az érintettek ellátását. Hasonlóképpen nyilatkozott napilapunknak a gyermekorvosi rendelő főorvosa, dr. Rózsa Molnár Ilona is, aki elmondta azt is, hogy nem egy új keletű dologról van szó.

A rendelő munkatársait ért bírálatok kapcsán a főorvos azt is megjegyezte, nagyon meglepődtek azon, hogy a témát olyan személyek fújták föl, akiknek a gyermekeit, unokáit egészségügyi állapotukból kifolyólag soron kívül is beengedik, vagyis soha nem kell várakozniuk. Dr. Rózsa ezenkívül azt is megjegyezte, hogy a rendelőben dolgozó nővérek többsége munkája terén mintegy húszéves tapasztalattal rendelkezik, ezért meg tudják határozni a páciensek elsőbbségi sorrendjét az állapotuk súlyossága alapján, s nem is történhet meg olyasmi, hogy valakit 40 fokos lázzal elküldjenek. Vagyis a rendelőt és az itt dolgozó orvosokat és ápolókat ért vádak szerintünk cseppet sem helytállóak – jegyezte meg a főorvos, s hozzáfűzte azt is, hogy az intézmény akkreditációjával kapcsolatos összes információt közzétették a hirdetőtáblán, amelyet az érintettek bármikor elolvashatnak. A főorvos megemlítette azt is, hogy szerinte a szülőknek is egy kicsit toleránsabbnak kellene lenniük, mivel a rendelőben dolgozó négy orvos maximális teljesítményt nyújt a munkája során, és tudni kell azt is, hogy nekik nemcsak Zentát és környékét kell ellátniuk, hanem nemegyszer Csóka és a hozzá tartozó falvak lakosságát is ők kezelik. Az átlagos, nyugodt napokon egyébként egy orvosra 20–25 beteg jut, de most, amikor elkezdődött a tanév, és aktuálisak a légúti fertőzések, a páciensek száma gyakran meghaladja a negyven-ötvenet is orvosonként. Alkalmunk volt beszélni azzal az ápolónővel is, aki a beteg gyermeket megvizsgálta. A neve elhallgatását kérő fiatal hölgy elmondta, hogy nem is küldte el a szülőt a kiütéses gyermekével, hanem maguktól mentek el. A gyermek ugyanis már átesett a bárányhimlőn, s az ápolónő csak azt kérdezte meg tőlük, hogy vannak-e háziállataik, mivel akkor könnyen megeshet, hogy ezekből került át valamilyen élősködő a gyermekre. Az ápolónő szerint az anyuka megerősítette, hogy a gyerkőc sokat játszik a házi kedvencekkel (kutya, macska). A gyermekorvosi rendelő alkalmazottja ekkor megjegyezte, hogy legrosszabb esetben allergiája lehet a gyermeknek, és megkérte őket, hogy egy kicsit várjanak, amíg ő kiosztja a kartonokat. A felháborodott szülő erre a betegkönyvet kivette a sorból, és gyermekével együtt távozott a rendelőből.

Egyébként a himlő csak abban az esetben tartozik a sürgős esetek közé, ha elkomplikálódott, illetve ha magas a gyermek láza – jegyezte meg a beszélgetőtársunk, s hozzáfűzte, hogy az anyuka csupán annyit mondott neki, hogy ha nem ennek a betegségnek a tüneteiről van szó, akkor egy percet sem hajlandó tovább várni. Az ápolónő szerint aznap 46 beteget vizsgált meg a doktornő, és sokan elégedettségüknek adtak hangot a sorszámadás kapcsán. A rendelőbe folyamatosan érkeztek a betegek, sürgős eseteknek pedig várakozniuk sem kellett, hanem egyenest mehettek be az orvoshoz. Az ápolónő ezenkívül azt is elmesélte, hogy tudomása szerint a szóban forgó anyuka a mai napig sem jelent meg a kórház gyermekosztályán, sem pedig a gyermekorvosi rendelőben. Vagyis, talán mégsem volt olyan sürgős az esetük.