2024. április 26., péntek

Rabruha vár a pucérkodó „trónörökösre”?

Perére vár és egyre nyugtalanabb Üzbegisztán teljhatalmú államfőjének, a 76 éves Iszlam Karomovnak az idősebb lánya, akiről korábban azt feltételezték, hogy idővel átveszi apja hivatalát. Gulnara Karimova azonban már jó ideje házi őrizetben van, és esélye sincs arra, hogy az elnöki székbe üljön. Hírek szerint komolyan összekülönbözött a közép-ázsiai országot 23 éve vasszigorral irányító apjával, aki legszívesebben a börtönben látná a lányát.

A családon belüli viszály nem újkeletű, de az utóbbi időben már annyira kiéleződött, hogy Gulnara külföldi segítséget kért. Attól tart, hogy az üzbég bíróság nem lesz pártatlan az ellene zajló eljárásban. Erre azért gyanakszik, mert két üzlettársát már elítélték, egyiküket kilenc, a másikat tíz év börtönbüntetéssel sújtották. Az elnök 42 éves lányát bűnszövetkezetben elkövetett gazdasági visszaélésekkel vádolja az ügyészség. A törvénytelenségekkel állítólag legalább 68 millió dollár kárt okoztak az államnak, de az is lehet, hogy háromszor annyit.

Korábban talán Gulnara sem sejtette, hogy ilyen fiatalon derékba törik a karrierje, szerencsecsillaga ugyanis nemrég még fényesen ragyogott. Egy ideig ő látta el a harminc millió lakosú Üzbegisztán ENSZ képviseletét is (Genfben), s egy ideig diktátor apja lehetséges utódjának tartották. A divat és a popzene világában is felbukkant, igaz, látványos sikert nem ért el. Annál jobban teljesített az üzleti világban, aminek köszönhetően hatalmas vagyont gyűjtött össze.

A jelek szerint azonban nem teljesen legálisan. A svájci hatóságok az év elején pénzmosás gyanújával nyomozást indítottak ellene, melynek részeként zárolták 650 millió euró értékű vagyonát. Nemzetközi botránnyá terebélyesedett korrupciós ügybe is belekeveredett.

Nyugati életmódja, gazdagsága, viselkedése, nagyvilági stílusa, kicsapongó élete és sok egyéb tulajdonsága miatt honfitársai jó része valósággal megutálta. Az udvari intrikusoknak jól jött a hölgy népszerűtlensége, így könnyebb volt ellene összefogni, s kilökni a lehetséges elnökutódok, az önjelölt trónörökösök sorából. Az iszlám országban ennek sokan örülnek.

Állítólag akkor esett ki apja kegyeiből, amikor meztelenül állt modellt egy fotósnak. Az a hír járja, hogy a hirtelen haragú Karimov fel is pofozta emiatt.

Miután Gulnara kegyvesztett lett, felfedezte, majd világgá kürtölte, hogy hazájában lábbal tiporják az emberi jogokat. Amióta házi őrizetbe helyzeték és börtön fenyegeti, inkább a saját bőrét próbálja menteni. Igyekszik mozgósítani a nemzetközi közvéleményt, hogy nyomást gyakoroljon a kőszívű apukára, és talán a bíróságra is.