2024. április 26., péntek

Nem állapodtak meg a minimálbérről

A Szociális-gazdasági Tanács pénteki ülésén nem sikerült megállapodásra jutniuk a kormány, a munkaadók és a reprezentatív szakszervezetek képviselőinek. Vasárnap folytatják a megbeszélést. A szakszervezetek az új munkatörvény 112. szakaszának rendelkezésére hivatkozva azt követelik, hogy a minimális órabért a jelenlegi 115-ről növeljék meg 137,9 dinárra. Ez az jelentené, hogy a nettó minimálbér 20 010 dinár helyett 23 994 dinár lenne. A Munkaadók Uniója szerint erre nincs lehetőség a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Ha a Szociális-gazdasági Tanács tagjainak nem sikerül megegyezésre jutniuk a minimálbér új összege kapcsán, akkor a kormány hozza meg a döntést. A megállapodáshoz mindhárom fél jóváhagyása szükséges.

– Sajnálom, hogy nem született egyetértés, de megmaradt a remény, hogy a következő két napon sikerül megállapodni – nyilatkozta az ülés után Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter.

Vulin elmondta, a minimálbérről a munkatörvény 111., a minimális órabérről pedig a 112. szakasza rendelkezik. A szakszervezetek csak a 112. szakaszra hivatkoztak, miközben figyelmen kívül hagytak több fontos tényezőt, például a foglalkoztatottság alakulását és a termelékenység mutatóit.

Vulin kifejtette, hogy nem kell összekeverni a kettőt, ugyanis a minimális órabér gazdasági, a minimálbér pedig szociális kategória. A munkaügyi miniszter szerint a kormány fő törekvése, hogy gondoskodjon arról, hogy a legszegényebbek munkához és tisztességes jövedelemhez jussanak.