2024. április 26., péntek

Hatékony felzárkóztatás

A leendő egyetemi hallgatókon kívül az idősebb, tapasztaltabb egyetemisták is hatékonynak tartják a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) jóvoltából szervezett szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyamot – tudta meg lapunk a minap, amikor ellátogatott az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karára (BTK), ahol e hónap végéig tart a nyelvi kurzus.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Dušanka Zvekić Dušanović, a BTK szerb mint idegennyelv oktatóközpontjának koordinátora, a kurzus egyik előadója lapunknak adott nyilatkozatában ismertette a programot.

– Mintegy ötven hallgató veszt részt a kurzuson, öt csoportban dolgoznak. A tanfolyam elején mindenki előtudását felmértük, annak alapján helyeztük el egy-egy csapatba. Célunk az, hogy kihozzuk a maximumot az eddigi ismereteikből, és a lehető leghatékonyabban szélesítsük azt a rendelkezésünkre álló időszak alatt. Nagy hangsúlyt fektetünk a diákok beszédkészségének fejlesztésére, persze úgy, hogy közben a szövegben található nyelvtani szabályokra is felhívjuk a hallgatók figyelmét, amelyeket meg is magyarázunk nekik, hogy értsék, miről is van szó. Semmiféleképp sem a száraz nyelvtani kérdések taglalására fordítjuk az időt, ám egyes alapvető nyelvi szerkezetek helyes használatának letisztázása elkerülhetetlen. Végül, akik pedig úgy gondolják, hogy a jövőben is tanulnának, központunkban ezt az egész iskolaév alatt megtehetik – nyilatkozta Zvekić Dušanović.

Botka Andrea, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén kezdi el egyetemi tanulmányait októbertől.

– Ugye, a szakon amelyen tanulni fogok, kevésbé fogom használni a szerb nyelvet, mint, mondjuk, más tanszékeken, viszont a felsőoktatási ügyintézés, sőt a városban való mozgás megköveteli a nyelvismeretet. Magát a kurzust jónak tartom, tapasztalom, hogy egyes grammatikai szabályok átláthatóbbak lettek, ámde négy hét nem elég a nyelv teljes elsajátításához. Fontos, hogy a nyelvet társaságban is beszéljük, szerintem úgy lehet a legjobban megtanulni – véli a leendő hallgató.

Barlai Zita leendő mesterhallgató negyedik alkalommal kíván részt venni a tanfolyamon. Szerinte a kurzus több szempontból is hasznos a magyar egyetemisták számára.

– Rövid, ámde intenzív képzésről van szó. Eddig háromszor vettem rajtuk rész. Engem személyesen az motivált, hogy a középiskolás évek alatt mindig haladó, illetve kezdő csoportokra osztották az osztályt, és egyszerre volt mindkét csapat a teremben. Így nehéz szinkronban tanítani húsz diákot, nem jut mindenkire elég idő, hiányosak maradnak az ismeretek. Ezenkívül nekem négy év alatt három tanár adta elő a szerb nyelvet, tehát három különböző rendszerhez kellett alkalmazkodni, amely tovább nehezítette a helyzetet. Mindig is szerettem volna tökéletesíteni a szerbtudásom, hiszen ebben az országban a nyelv alapvető ismerete elkerülhetetlen a sikeres elhelyezkedéshez – mondta el lapunknak az egyetemista.

Továbbá arról is beszélt, hogy a képzésen olyan felkészült tanárok adnak elő, akik pontosan tudják, hogy melyek a legtipikusabb hibák, amelyeket legtöbbször elkövetnek a nem szerb anyanyelvűek. Mint mondta, a kis csoportokkal való munka pedig lehetővé teszi, hogy minden egyes diákkal külön foglalkozzon az előadó.

Az egyetemi diplomát szerző magyarok aránya aggasztóan alacsony a többségi nemzethez képest Szerbiában. Az arányok javítása érdekében szervezi meg az MNT – immáron harmadik éve – az ingyenes nyelvi kurzusokat. Eddig körülbelül 200 elsőéves magyar egyetemista vett részt az októberig tartó tanfolyamokon.