2024. május 4., szombat

Versenypályázat az egészséges ivóvízért

A nagybecskereki Városi Vízművek tegnap közzétette a versenypályázatot az egészséges ivóvíz biztosítására. A jelentkezési határidő november 3-a.

Goran Tajdić, a vízművek igazgatója kijelentette, hogy a most kiírt versenypályázat a közbeszerzésnek egy teljesen új módja. Eddig ugyanis a vízgyár megépítése volt a cél, most viszont nem technológiát akarnak vásárolni és vízgyárat építeni, hanem szolgáltatást várnak a pályázóktól. A szolgáltató feladata, hogy lehetővé tegye az egészséges ivóvíz biztosítását. A víz minőségének meg kell felelnie a szerbiai előírásoknak, közben a városnak nem kell befektetni a víztisztító berendezés kiépítésébe. A másik fontos követelmény az, hogy az ily módon biztosított ivóvíz köbméterenkénti ára nem haladhatja meg a 0,28 eurót. A feltételek között szerepel az a kikötés is, hogy az ajánlattevőnek a lehető legrövidebb időn belül kell biztosítania az egészséges ivóvizet.

Nagybecskereken – a víz magas arzéntartalma miatt – 2004 óta tilos a vezetékes víz használata. Az önkormányzatban azt ígérik, hogy 2015 végéig megoldódik az ivóvízprobléma a városban, egy évvel később pedig a falvakban élők is egészséges ivóvizet kapnak majd.