2024. április 27., szombat

Az önismeret útján

Sikerrel zárult az Adai Színtársulat tagjai számára szervezett pszichodráma-foglalkozássorozat

Nagy fába vágták a fejszéjüket a nyár folyamán az Adai Színtársulat berkeiben tevékenykedő fiatalok, ugyanis úgy döntöttek, legújabb produkciójuk próbafolyamatát megelőzően beleássák magukat a pszichodráma világába. A több héten át tartó foglalkozássorozat ideje alatt a fiatalok olyan mélységekig jutottak el nemcsak önmaguk, hanem egymás megismerése terén is, amelyek olykor rendkívül örömteli, olykor viszont kissé talán ijesztőnek tűnő pillanatokat is eredményeztek számukra. Az azonban teljesen bizonyos, hogy ezen mélységeknek a megélése valamennyiüknek rendkívül hasznos tapasztalatokat jelentett.

– Egy olyan önismereti csoportot hoztunk létre, amelynek összejövetelein főleg a pszichodráma eszköztárát használtuk fel, és olyan témákra helyeztük a hangsúlyt, amelyek mindenki számára fontosak lehetnek, ilyen volt például a múltunk, a veszteségeink, a kapcsolataink, a jövőnk és sok más hasonlóan jelentőségteljes téma – magyarázta lapunknak nyilatkozva Csuvik Gábor szociális munkás, mentálhigiénés szakember, a foglalkozások vezetője. – A foglalkozások során gyakran játszottunk különféle szerepjátékokat, illetve rendszeresen oldottunk meg egyéb strukturált feladatokat is. Az önismeretnek nagyon sok fontos szabálya van, amelyek közül az egyik éppen az, hogy mindenki annyit tud kivenni belőle, amennyit beletesz. A csoport nagyon jól dolgozott, a tagok többször is hangsúlyozták: annak köszönhetően, hogy új utak nyíltak meg előttük, sok új gondolat fogant meg bennük, ami mindenképpen hasznos lehet majd számukra a jövőt illetően, hiszen ez a foglalkozássorozat egyfajta előkészítése volt az új előadásuknak, amelyben reményeink szerint sok minden visszaköszön majd mindabból, ami az elmúlt hetek során megszületett bennük, illetve köztük.

A foglalkozások vezetője kifejtette: az emberek többsége számára általában nehéz, sőt olykor kifejezetten ijesztő belegondolni abba, hogy magukkal kell dolgozniuk, főként ha olyan érzéseket is elő kell hozniuk magukból, amelyekhez negatív élmények kötődnek, éppen ezért az, hogy ki milyen mélyre hajlandó leásni magában, nagyon sok tényezőtől függ. Köztük például attól, hogy az egyén mennyire nyitott és mennyire vállalkozó szellemű, illetve attól is, hogy mennyire kínál számára biztonságos légkört az a csoport, amelynek tagjaként részt vesz ebben a folyamatban.

Csuvik Gábor elmondta, tapasztalatai szerint térségünkben hiány mutatkozik azokból a szakemberekből, akik ezt a módszert alkalmazzák, aminek következtében – mint mondta – kevés a lehetőség arra, hogy valaki ilyen értelemben is foglalkozhasson önmagával. Hozzátette: tapasztalatai szerint ugyanakkor térségünkben még mindig él az a nézet, hogy a lelki problémákkal nem normális dolog szakemberhez fordulni, holott amennyire természetes az, hogy ha bármilyen testi problémánk van, akkor azzal szakemberhez fordulunk, annyira természetesnek kellene lennie annak is, hogy a lelki problémáinkkal is felkeressük a megfelelő szakembert.

Az Adai Színtársulat fiataljai saját bevallásuk szerint nagyon élvezték a foglalkozásokat, amelyek során – mint mondták – nagyon sokat tanultak nemcsak önmagukról, hanem egymásról is, ami még inkább összekovácsolta a csapatot. Többen is hangsúlyozták közülük, hogy reményeik szerint a mostani foglalkozásokon szerzett tapasztalataik a legújabb előadásukban is visszaköszönnek majd, amelynek próbafolyamatát néhány héten belül megkezdik, és terveik szerint még az idén be is mutatják a közönségnek. Az Adai Színtársulat nemrég véget ért pszichodráma-foglalkozássorozatának és készülő új előadásának megvalósulását a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság, Ada önkormányzata, a Szarvas Gábor Könyvtár, valamint a TM-People International Kft. és a Jusoft Kft. támogatta.