2024. április 27., szombat

Mogyorót termesztenének Zombor környékén az olaszok

Az olasz Ferrero vállalat képviselői, William Fulci és Ettore Fontana a helyi mogyorótermesztés lehetőségeiről tárgyaltak Saša Todorović zombori polgármesterrel, valamint Zoran Milerrel, a városi tanács mezőgazdasággal, falufejlesztéssel és környezetvédelemmel megbízott tagjával.

Az olaszországi székhelyű világcég képviselői készségüket fejezték ki, hogy közvetlen beruházásokat tegyenek azon magántermelők gazdaságában, akik érdekeltek a mogyorótermesztésben. Hangsúlyozták, hogy a beruházás hosszú távú, és a partnerek megértésére van szükség, mivel ez a csonthéjas növény csupán több év után hoz termést, a befektetés csak később térül meg és válik jövedelmezővé. Az édességgyártó társaság a kiváló minőségű termésben érdekelt, ennek érdekében kész jelentős befektetésekre a szükséges fölszerelésbe és a termelők edukálásába.

Annak szemléltetésére, hogy mit szeretnének Zombor környékén elérni, chilei ültetvényeik példáját hozták föl, ahol az itt tervezett módon indították el a termelést, és az ottani piacon már jövedelmező kompániaként jegyzik a céget.

Zombor környékére a növénynek megfelelő éghajlati körülmények, az adott talajösszetétel, illetve az autópálya gyors elérhetősége miatt esett a választásuk, ami a szállítás miatt fontos.

A város elöljárói közreműködésükről biztosították a potenciális olasz partnereket, és közölték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tervezett jelentős beruházás mielőbb létrejöjjön, és beindulhasson a mogyorótermesztés a régióban.

A Ferrero kompánia egyebek közt a Kinder termékcsomagot, a Nutellát, a Ferrero Rocher, a Tic-Tac márkaneveket jegyzi, a világ legnagyobb mogyorófelhasználója. Legkiterjedtebb ültetvényei Törökországban, Chilében és Olaszországban vannak.