2024. április 26., péntek

Kína kiutasította Milićevet

A cserbenhagyásos gázolót ma hallgatja ki a bíróság

Marko Milićev vasárnap éjjel érkezett meg a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre, ahol azonnal előzetes letartóztatásba helyezték, és a személyazonossága megállapítása után átszállították a belgrádi körzeti börtönbe. A gyanúsítottat először ma az előzetes eljárás bírája hallgatja ki, akinek döntenie kell arról, hogy hatályban marad-e a Milićev ellen korábban elrendelt 30 napos előzetes letartóztatás. A kihallgatás alatt a törvény lehetővé teszi, hogy a gyanúsított beszámoljon arról, hogy hol és miért bujdosott. Mint azt Nikola Selaković igazságügyi miniszter megjegyezte, a gyanúsítottnak nem kötelessége beszámolni erről. Milićev a Belgrádba a rendes moszkvai repülőjárattal érkezett, három szerb rendőr kíséretében.

Milićevet a Szerbia által kiadott vörös Interpol körözőlevél alapján augusztus 29-én tartóztatták le Kínában, s mivel a gyanúsítottnak gondjai voltak az utazási irataival – lejárt a a turistavízuma – a kínai hatóságok nem várták meg a kiadatási eljárás végét, hanem egyszerűen kiutasították az országból. A gyanúsított először Törökországba szökött Szerbiából, majd Hongkongba utazott, onnan pedig Kínába menekült.

Mint ismeretes, a 21 éves Luka Jovanović cserbenhagyásos gázolás áldozata lett. A baleset akkor történt, amikor három ismerősével együtt megpróbálták áttolni Lada típusú személygépkocsijukat – amelynek kitört a kereke – a belgrádi Branko hídon a buszsávba. A szemtanúk szerint hátulról nagy sebességgel jelent meg a személygépkocsi, elütötte Luka Jovanovićot, és továbbhajtott. A fiatalembert a mentősök beszállították a baleseti sebészetre, de nem lehetett megmenteni. Milićevet a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett bűncselekménnyel terhelik, amiért nyolc év börtönbüntetést is kaphat, valamint cserbenhagyással, vagyis azzal, hogy segítségnyújtás nélkül hagyta a helyszínen a közlekedési szerencsétlenségben megsérült személyt. Ez utóbbi bűncselekményért szintén nyolcéves szabadságvesztés róható ki.