2024. április 26., péntek

Negyvenhét millió dinár a helyi önkormányzatoknak

A tartományi támogatás megkönnyíti a képviselő testületek munkáját

Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár pénteken 28 vajdasági önkormányzat képviselőjével írt alá társfinanszírozásról szóló szerződést a helyi önkormányzatok intézményi hátterének a fejlesztésére és igazgatási egységeinek a felszerelésére. A 2014. július 11-én lezárult pályázatra a tartományi titkárság 47 millió dinárt különített el. A pályázaton a következő helyi önkormányzatok szerepeltek sikeresen: Begaszentgyörgy, Zichyfalva, Szécsány, Petrőc, Csóka, Antalfalva, Magyarcsernye, Fehértemplom, Ópáva, Kevevára, Temerin, Szávaszentdemeter, Törökkanizsa, Ópázova, Nagybecskerek, Törökbecse, Kúla, Inđija, Kishegyes, Apatin, Topolya, Hódság, Ada, Zombor, Magyarkanizsa, Szabadka, Pancsova és Zenta.

– Ezzel a pályázattal hozzájárulunk a vajdasági községek és városok fejlesztési stratégiájának, a helyi gazdasági fejlesztési irodájának és a 48 órás rendszerének a fejlődéséhez. A kiszolgáló központok fejlesztése minőségibb ügyintézést garantál a polgároknak – nyilatkozta Bugarski.

Gusztony András temerini polgármester elmondta, hogy Temerin egy érdekes színfoltja ennek a pályázati ciklusnak.

– Városunk a 2020-ig tartó kulturális stratégia kidolgozására kapott pénzt. Fejlesztési irodánk, 48 órás rendszerünk van és azt gondoltuk, hogy jó lenne egy csomagba összefoglalni. Temerin igencsak gazdag művelődési programokkal rendelkezik, de ezeket rendszerezni kell és ehhez szükséges a stratégia kidolgozása – mondta Gusztony.

– Községünk 1,8 millió dinár összértékű projekttel pályázott a titkárságnál. A projekt célja egy integrált rendszer kiépítése, amely a község képviselő testületének a munkáját fogja segíteni. A rendszer lehetővé teszi az elektromos szavazatszedést, illetve az ülések elektromos úton történő követését. A mostani projekt az első lépése egy mindent felölelő elektromos rendszer kiépítése felé, amelyben elektromos úton történne a dokumentáció csere úgy a képviselő testületben, mint a községi tanács tagjai között – magyarázta Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa polgármestere helyettese.

Bilicki Zoltán adai polgármester ismertette, hogy Ada község az elmúlt időszakban biztosította a 48 órás rendszer kiépítését, valamint az ügyfélfogadó iroda felújítását.

– Most egy fordító rendszer létrehozásáért pályáztunk mintegy 1,2 millió dináros értékben. A községháza épületében, a díszteremben egy fordítórendszer kiépítésére fordítjuk a támogatást, amellyel megkönnyítjük a képviselő testület munkáját. A dísztermet civil szervezetek is használni fogják és a fordítórendszernek ők is jó hasznát veszik – nyilatkozta Bilicki.

– Kishegyes község a képviselő testület épületének a modernizálására pályázott. Elektromos szavazást lehetővé tevő berendezésre, kivetítőkre, kihangosításra fordítjuk a támogatási eszközöket. A polgárok is észre fogják venni az újításokat és megkönnyítjük a munkáját a képviselő testületnek. Már jövő héten hozzálátunk a munkához és még az idén be is fejezzük – mondta Kerekes Zoltán Kishegyes polgármesterének az asszisztense.