2024. április 26., péntek
US OPEN

Dimitrov az új áldozat

A bolgárt Monfils győzte le – A férfiaknál a legjobb nyolc közül öten jutottak a negyeddöntőbe – Peng meglepte Benčićet, Wozniacki az első tízben

Nem számítva Rafael Nadalt, aki sérülés miatt távol maradt az idei US Openről, férfiegyesben a legjobb nyolc közül öten jutottak be a negyeddöntőbe. David Ferrer és Miloš Raonić után a bolgár Grigor Dimitrov lett a harmadik elbukott nagy név, így a helyezés alapján eleve a negyeddöntőbe várt Đoković, Federer, Wawrinka, Berdych és Murray mellett a zárócsatározásokban Marin Čilićet, Gael Monfilst és Kej Nisikorit láthatjuk. Mivel e három név ugyanolyan jól hangzik, mint a fenti trióé, elmondhatjuk, hogy a férfiak mezőnyében az US Open az idén nem szolgált bombameglepetésekkel. Nem úgy a nőknél, hisz az első tízből a címvédő Serena Williamsen kívül senki sem volt negyeddöntős, amit követően az amerikaira nézve a kirobbanó formában levő dán Caroline Wozniacki jelenti a legkomolyabb veszélyt, aki a múlt éjjeli győzelmével visszajutott a legjobb tíz közé.

Kellett a frissítő: Gael Monfils leönti magát (Fotó: Beta/AP)

Kellett a frissítő: Gael Monfils leönti magát (Fotó: Beta/AP)

Dimitrov esélyesnek számított Monfils ellen, de a pályán a francia érvényesítette akaratát. Habár sehogyan sem tud végig komoly lenni, talán akaratlanul is szükségét érzi, hogy szórakoztassa a közönséget, Monfils ezúttal kimondottan jól játszott. Egyes pillanatokban ugyan úgy tűnt, a különc francia ereje határáig jutott, mégis mindig tudott újítani, minden kihívásra volt megfelelő válasza és megoldása, mindennek a csúcsa pedig a második játszma rövidítése volt, amikor Monfils 3:6-os hátrányból kapaszkodott vissza. A francia a negyeddöntőben ma a svájci Roger Federerrel találkozik, akivel a mérlege 2:7-re áll. Ha viszont megemlítjük, hogy a legutóbbi négy meccsen 2:2-re állnak, Federer csakis azért esélyesebb, mert a nyolc közé sokkal könnyebben jutott, és frissebben veheti fel a küzdelmet. Rogernak a múlt éjjel sem volt nehéz dolga a spanyol Roberto Bautista ellen, és pályafutása 1200. profi meccsén könnyű győzelmet aratott. Roger mérlege 976 győzelem és 224 vereség, ami 81,33 százalékos eredményesség. E tekintetben egy kicsivel Đoković előtt jár, aki a 80,39 százalékos sikerességet 586:138-as győzelmi aránnyal érte el. Az alsó ág másik negyeddöntős meccse a cseh Tomáš Berdych és a horvát Čilić találkozója lesz. Berdych nem sokat bajlódott a fiatal osztrák Dominic Thiemmel, Čilić és a francia Gilles Simon azonban ötjátszmás maratonit vívtak. Gilles, annak ellenére, hogy meccs közben többször is kezelésre szorult, keményen állta a sarat, és alaposan megkínozta a fiatalabb és fizikailag erősebb horvátot, aki ezzel beállította pályafutása legjobbját a nagy tornákon. Berdych 5:3-ra vezet Čilić ellen, az idén 1:1-re állnak, de mindkét negyeddöntőjükben a horvát volt sikeresebb.

Peng nem hitt a sikerben

Suaj Peng: Nagyon kedvelem a teniszt, de kétszer már majdnem abbahagytam. A szüleim beszéltek rá az edzőm segítségével, hogy mégis folytassam, bár igazán sose hittem, hogy nagy tornán elődöntős lehetnék.

Grigor Dimitrov: Minden elismerésem Gaelnak, de nem titkolom, hogy nagyon kiábrándult vagyok. Azzal a szándékkal léptem pályára, hogy a maximumot nyújtsam, de amit csak lehet, mindent elrontottam

Marin Čilić: Berdych nem legyőzhetetlen, de roppant nehéz ellenfél. Az ember egy nagy torna negyeddöntőjében elvégre nem is várhat mást. Gondolom, ő is ugyanígy vélekedik rólam.

A nőknél már ismert az elődöntő egyik párja. Előbb a ranglistán 39. kínai Suaj Peng jutott a négy közé, miután kimondottan könnyen és gyorsan győzte le az őstehetség svájci Belinda Benčićet, majd Wozniacki még ennél is könnyebben verte az olasz Sara Erranit, hisz csak egy játékot adott le. A 29. évében járó Peng az eddigi legjobbját jegyzi a nagy tornákon, a ranglistán pedig legalább 18. helyet halad. New York-i nagy menetelését a Radwanska elleni győzelemmel alapozta meg, amiből kifolyólag Peng – Na Li és Zseng Zsi után a harmadik kínai teniszezőnő a nagy tornák elődöntőjében – biztosan előre nem törődik bele a dán elleni vereségbe, noha a mérleg ellene szól, hisz 2:5-re áll Wozniackival és a legutóbbi öt meccsüket sorra elveszítette.

EREDMÉNYEK

Az US Open nyolcaddöntőjében, férfiak: Berdych–Thiem 6:1, 6:2, 6:4, Čilić–Simon 5:7, 7:6, 6:4, 3:6, 6:3, Monfils–Dimitrov 7:5, 7:6, 7:5, Federer–Bautista 6:4, 6:3, 6:2. Nők, negyeddöntő: Peng–Benčić 6:2, 6:1, Wozniacki–Errani 6:0, 6:1.