2024. március 19., kedd

A tanévkezdésre megújult az iskola

Ada község önkormányzata 4 millió dinárt költött a törökfalui iskolarészleg renoválására

A tanévnyitó másnapján, tegnap Törökfaluban Bilicki Zoltán adai polgármester ünnepélyesen átadta a diákoknak és a tanároknak a felújított iskolaépületet, amelynek renoválásra 4 millió dinárt költött Ada község önkormányzata.

Az alkalmi ünnepségen a megújult épületben a korábbinál jobb tanulmányi eredményt kívánt a diákoknak Sziráki Mihály, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója, valamint Molnár József, a töröfalui helyi közösség titkára is. Egyébként a felújítás során a Cseh Károly iskolához tartozói törökfalui iskolarészlegben teljesen lecserélték a tetőszerkezetet, új kéményt építettek, új padlózat került a termekbe, lecserélték az ablakokat és az ajtókat, valamint felújították a fűtési rendszert.

– Ada község önkormányzata a jelenlegi mandátuma során szeretné felújítani minden iskolaépületét. Ezt a projektumot tavaly kezdtük el, amikor Völgyparton felújítottuk az iskolaépületet – közölte Bilicki Zoltán. – A mai napon átadtuk a felújított törökfalui iskolaépületet. A renoválás 4 millió dinárba került, amit teljes egészében Ada község önkormányzata finanszírozott, de kiemelném az együttműködést a törökfalui helyi közösséggel és a Cseh Károly Általános Iskolával. Az idén még kisebb munkálatokra sor kerül Adán, a Baraparti iskolában, valamint jelentős, 40 millió dinár értékű beruházás kezdődik Moholon, a Novak Radonić Általános Iskolában. Jövő év végéig szeretnénk minden beruházást befejezni. A gyerekeknek kötelességünk olyan feltételeket teremtenünk, amelyek között ők is nagyobb kedvvel tanulnak és nagyobb ambíciókkal és odaadással dolgoznak – nyilatkozta a polgármester.

Sziráki Mihály iskolaigazgató elmondta, hogy a múlt század 70-es éveiben épült a törökfalui iskolarészleg most esett át az első nagy felújításon:

– A szép környezetben a gyerekek sokkal jobban érzik magukat, és nagyon remélem, hogy jobb eredményeket is tudnak felmutatni a jövőben. A Cseh Károly Általános Iskolának öt iskolarészlege van, kettő Adán, egy-egy Valkaisoron, Törökfaluban és Völgyparton. Mint mindenfelé, iskolánkban is csökken a tanulók létszáma. A valkaisori iskolába egyetlen egy, negyedikes tanuló jár, aki jövőre az ötödiket Adán folytatja. Így a valkaisori épületet be kell zárni. Völgyparton is csökkent a gyerekek létszáma. Törökfaluban tavaly tizenhét elsős volt, az idén viszont csak hét. A törökfalui és völgyparti iskolaépületet az elmúlt időszakban felújították, ezek jó állapotban vannak, viszont a valkaisori iskolaépület beázik – közölte az iskolaigazgató, akitől megtudtuk, hogy a Cseh Károly iskolának jelenleg körülbelül 750 tanulója van, közülük 102 alsós és felsős, valamint speciális tagozatra járó diák tanul a törökfalui iskolában. Az adai oktatási intézményben egyébként 84 elsős diák kezdte meg a tanévet, közülük 19-en tanulnak szerb nyelven, 65-en pedig a magyar nyelvű tagozaton.