2024. április 26., péntek

Tusk befutott, de ki követi?

Nagy sikerként, és az ország eddigi eredményeinek elismeréseként értékelik Varsóban, hogy Donald Tusk kormányfő került az EU legfontosabb döntéshozó testületének, az Európai Tanácsnak (ET) az élére. A tagországok állam- és kormányfőiből álló testület a hét végén választotta meg öt évre a tisztségre, amelyet december 1-jén foglal el.

Tusk 2007-ben került a lengyel kormány élére. Hazája azóta európai tényezővé vált, ami neki és kormányának köszönhető. Hivatali ideje alatt Lengyelország a Nyugat fontos partnerévé vált. Ráadásul több okból is kiemelkedik a 2004 óta felvett – többségében keleti, exkommunista – „új” tagállamok közül. Elsősorban azonban méretei, katonai-geopolitikai szerepe és gazdasági sikerei azok, amelyek megkülönböztetik a többiektől.

Varsóban éppen ezért mindenki azt találgatja, ki lép Donald Tusk helyére, ki veszi át a kétpárti koalíció irányítását a 2015-ös parlamenti választásig. A kormány vezető erejét a Tuskhoz köthető Polgári Platform (PO) képezi, amely elvileg kereszténydemokrata, de valójában liberális gyűjtőpárt. A PO-ban arról is dönteni kell, hogy a párt maradjon-e jobbközép erő, s folytassa-e a liberális és európai irányt, vagy közeledjen a baloldal felé. Sok gondolkodásra nincs idő, hisz legkésőbb jövő őszre új parlamentet kell választani, s addig a PO-nak is fel kell készülnie, ha el akarja kerülni a vereséget. A vereség azonban már körvonalazódni látszik, mivel a jobboldali ellenzék fő erejének számító Jog és Igazságosság párt (PiS) egyre népszerűbb. A Jarosław Kaczyński vezette radikális jobboldali-nacionalista PiS magabiztosan vezet a közvélemény-kutatásokban.

A kormány népszerűsége június óta nagyot zuhant, miután kiderült, hogy magas beosztású állami tisztségviselők útszéli hangnemben áskálódnak, intrikálnak. A botrány kirobbanása óta mély bizalmi válság alakult ki a lengyel belpolitikában. Emiatt a PO biztosan elveszítené a választást, ha azt most tartanák. A PO-ban egyelőre az új vezetőt keresik, annál inkább mert Tusk az elmúlt években háttérbe szorította a vetélytársait. Emiatt nem lesz könnyű megtalálni az utódját a kormányfői tisztségre sem.

A posztra azonban máris jelentkezett Ewa Kopacz, a parlament elnöke. Az 1990-es években vezette már nő a lengyel kormányt (Hanna Suchocka jogászprofesszor), de Kopacznak kevés esélye van arra, hogy átüljön a miniszterelnöki bársonyszékbe. Tusk megüresedett kormányfői helyére eséllyel pályázhat helyettese, Elżbieta Bieńkowsa és Tomasz Siemoniak védelmi miniszter is...