2024. április 27., szombat

Könyörgött a kínai rendőröknek

Milićevet egy régebbi kábítószer-kereskedelem miatt kiadott körözőlevél alapján tartóztatták le

A Politika napilap tudomása szerint Marko Milićevet nem a cserbenhagyásos gázolás miatt nemrég kiadott nemzetközi körözőlevél alapján tartóztatták le a kínai hatóságok, hanem egy régebbi, kábítószer-kereskedelem miatt kiadott körözőlevél alapján vették őrizetbe. A napilap tudósítása szerint, mivel Kínában a kábítószer-kereskedőket agyonlövik, Milićev könyörögni és magyarázkodni kezdett, hogy Szerbiában nem kábítószer-kereskedelemmel, hanem súlyos közúti veszélyeztetéssel gyanúsítják. A kínai rendőrség Milićev mellett még egy szerb állampolgárságú személyt is előállított, majd miután elvették az útlevelét, szabadon engedték. A napilap információi szerint a gyanúsítottat egy bevásárlóközpontban tartóztatták le.

A szerb igazságügyi minisztérium közleménye szerint Milićevet augusztus 29-én tartóztatták le Kínában, egy kábítószer-kereskedelem miatt kiadott belgrádi Interpol körözőlevél alapján. Az igazságügyi minisztérium meg is kezdte a gyanúsított kiadatásához szükséges iratok összegyűjtését. Miután az iratokat lefordítják kínai nyelvre, megkezdik a kiadatási eljárást. A minisztérium hozzáteszi, mivel Szerbia és Kína között nincs kiadatási egyezmény aláírva, valamint Kína nem is írt alá hasonló nemzetközi egyezményt, a kiadatás alapja a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló szerbiai törvény. Belgrád súlyos közúti veszélyeztetés és cserbenhagyás bűntette alapján kéri Milićev kiadatását Pekingtől.

Mint ismeretes, Nebojša Stefanović belügyminiszter hétfő este rendkívüli sajtózótájékoztatón jelentette be, hogy a kínai hatóságok letartóztatták Marko Milićevet. A letartóztatás tényéről Li Manchang, Kína nagykövete értesítette a szerb hatóságokat. A nagykövet részt vett a sajtótájékoztatón is.

A szerb belügyminiszter beszámolója szerint Milićev augusztus 10-én hagyta el Szerbiát. Első útja Törökországba vezetett, ahonnan 3 nap múlva utazott tovább Hongkongba. Kínába augusztus 15-én érkezett meg. A kínai hatóságok Milićevet előzetes letartóztatásba helyezték.

Miloš Marković, Marko Milićev édestestvére (korábban Marko Markovićnak hívták, csak nevet változtatott) elutasította, hogy testvére ellen tanúskodjon. Miloš azon jogára hivatkozott, amely szerint családtag gyanúsítása esetén élhet a hallgatás jogával. Miután Miloš az ügyészség többszöri beidézése ellenére sem jelent meg a bíróság előtt, a rendőrség előállította. Milos élt a hallgatás jogával. Kedden kihallgatták Saša Đelić taxist is, aki a tragédia éjszakáján látott egy törött szélvédőjű személygépkocsit. Đelić egyébként Milićev ismerőse.

Mint ismeretes, a 21 éves Luka Jovanović cserbenhagyásos gázolás áldozata lett. A baleset akkor történt, amikor három ismerősével együtt megpróbálták áttolni Lada típusú személygépkocsijukat – amelynek kitört a kereke – a belgrádi Branko hídon a buszsávba. A szemtanúk szerint hátulról nagy sebességgel jelent meg a személygépkocsi, elütötte Luka Jovanovićot és továbbhajtott. A fiatalembert a mentősök beszállították a baleseti sebészetre, de nem lehetett megmenteni.