2024. április 26., péntek

Honnan hová?

Elképzelem, hogy a nemrégen kiépített utca eleje egyfajta fekete lyuk. Vagyis inkább fehér csíkos mozgólépcső, amire, ha megfelelő módon lépünk rá, működésbe lép és elvisz valahová. Valahová, éppen arra a helyre, ahová abban a pillanatban vágyunk. Mint én most, egy szép, napsütötte vidékre, mondjuk hegyes, dombos tájra, valami izgalmas környezetbe, amilyenné Szabadka nem képes válni, vagy csak nagyon ritkán, ha éppen megfeledkezik asszonysági mivoltáról.

Effajta gondolatok futkároznak a fejemben, amikor éppen sétálok, vagy kerekezek a Bajai úton, munkába menet, vagy hazafelé, vagy babakocsit tolva, bevásárlásba, vagy onnan haza. A Beočini utcára nemrég került aszfalt, juhé, biztos nagyon örülnek az utca lakói, ahogyan majd mi is, ha a Szőlő utcára kerül hamarosan burkolat, és csak reménykedünk abban, hogy hasonló átkelőket is festenek majd minden szabadkai utcára, ha annak valóban van esetleg valamilyen titkos, idő és térbeli utaztatást lehetővé tevő képessége. Mert más funkciót nem igen látok benne.

A gyönyörűen kifestett gyalogátkelő ugyanis a sehonnanból sehová vezet, vagyis a zöldterületről egyenesen neki a villanykarónak. Az is lehet, hogy a villanykarót hamarosan áthelyezik és a „zebrát” pedig már azért festették így, mert tudnak valamit, amit mi polgárok még nem: hogy esetleg új gyalogjárda, vagy kerékpárút épül majd ezen a sokszor végtelenül hosszúnak tűnő úton?

Nagyon is nagy hasznát venné az ezen a környéken lakók többsége, hiszen nagyon sokunknak még csak a városi buszra sem futja, nem hogy arra, hogy napi szinten autóval járjunk ide-oda, dolgavégezni, minden kedden PET-palackot gyűjteni, mielőtt a kukásautó megjelenne.

Efféle gondolatok is cikáznak a fejemben, hogy vajon ha a szomszéd, aki naphosszat csak dolgozik és dolgoztat, hová vitetné el magát, ha az a bizonyos „zebra” tulajdonképpen valamiféle mozgólépcső lenne, vannak-e vágyai a betakarításon, és a pénz szalmazsákba gyűjtésén kívül? Vagy hová menne az a kétgyermekes édesanya, aki mindennap a szemétben turkál, hogy a gyermekei az ebéden kívül vacsorát is kapjanak, és még néptáncra is járhassanak. Hová küldené magát, vagy a fiát, a lányát?

Sehonnan sehová, valahová?

Önök hová mennének?