2024. április 26., péntek

Meggyilkoltak egy csendőrt Kuršumlija környékén

A Belügyminisztérium szerint erdőirtással gyanúsított koszovói albánok követték el a bűncselekményt

Csütörtökön kora hajnalban a kuršumlijai Orlovac környékén civilek csoportja tüzet nyitott a csendőrség alakulatára, amely a szerdai jogtalan erdőirtást követően felügyelte a terepet. Stevan Sinđelić, aki fejsérülést szenvedett a támadásban, később a belgrádi Katonai Orvostudományi Akadémián belehalt sérüléseibe. A Belügyminisztérium közleménye szerint a csendőrökre albán nemzetiségű egyének lőttek. Egyikük szintén életét veszítette, amikor a csendőrök viszonozták a lövéseket.

– A csendőrök elleni támadás elkövetésével azt a csoportot gyanúsítjuk, amely szerdán jogtalanul fát vágott az Orlovac melletti erdőben. Ezek az emberek csütörtök hajnalban azért tértek vissza, hogy magukkal vigyék fegyvereiket, eszközeiket és felszerelésüket, amelyet szerdán ott hagytak az erdőben – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

A kuršumlijai rendőrség szerdán egy rutinellenőrzés során több albán nemzetiségű polgárt ért tetten, amikor azok fát vágtak az erdőben. A szóban forgó személyek Koszovóból érkeztek, közölték csütörtökön a kuršumlijai rendőrség illetékesei. A rendőrség és az erdőirtással gyanúsított személyek között már akkor lövöldözésre került sor, egy albán nemzetiségű polgár lábsérülést szenvedett.

Nebojša Stefanović belügyminiszter mélyen elítélte a történteket, úgy a csendőrök elleni támadást és Stevan Sinđelić meggyilkolását, mint a Szerb Köztársaság tulajdonának a megrongálását. Stefanović szerint a csendőr terrorista támadás áldozatául esett. Szerbia nem tolerálja a terrortámadásokat és a rendőrség a lehető leghatározottabban válaszolni fog minden egyes hasonló támadásra, nyomatékosította a belügyminiszter, majd bejelentette, hogy a szóban forgó régióban fokozzák a rendőri jelenlétet.

Ljubiša Diković, a Szerbiai Hadsereg vezérkari főnöke az incidens kapcsán kéréssel fordult a KFOR illetékeseihez, hogy a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonal mentén fokozzák alakulataikat. A Szerbiai Hadsereg is fokozottá teszi jelenlétét a régióban, mondta Diković, aki tűrhetetlennek tartja, hogy automatapuskákkal felfegyverkezett civilek zavartalanul közlekednek a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalon, jogtalanul erdőt irtanak és rátámadnak a Szerb Köztársaság biztonsági alakulatára.