2024. április 27., szombat

Németország segítene a Nyugat-Balkánnak

Megbékélésről, a valamikori konfliktusok megoldásáról és a gazdasági fejlesztésről lesz szó holnap Berlinben

Berlinben holnap tartják meg a Nyugat-Balkán elnevezésű konferenciát, amelyen az európai uniós és németországi politikusok mellett Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró, Macedónia, Szlovénia, Koszovó és Albánia miniszterelnökei, illetve küldöttségei vesznek részt. Az előadások során az energetikáról, a technológiáról, az infrastruktúráról, a foglalkoztatás serkentéséről, a beruházásokról és a kis- és középvállalatokról lesz szó. A konferencia zárórendezvényének keretében a régió országainak külügyminiszterei tárgyalnak egymással Štefan Füle bővítési biztos jelenlétében, majd ezt követően a miniszterelnökök találkoznak Angela Merkel német kancellárral és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Szerbiát Aleksandar Vučić kormányfő, Ivica Dačić külügyminiszter és Dušan Vujović pénzügyminiszter képviselik a rendezvényen. Vučić már ma Berlinbe utazik, ott először Gerhard Müller gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszterrel, majd a Világbank képviselőivel találkozik. A szerb miniszterelnök holnap a Goldman Sachs befektetési bank képviselőivel, Vjekoslav Bevandával, a bosznia-hercegovinai Miniszterek Tanácsa elnöklőjével, Sebastian Kurzcal, Ausztria külügyminiszterével és Milo Đukanovićtyal, Montenegró kormányfőjével tárgyal.

Heinz-Joachim Barchmann, a német Bundestag gazdasági együttműködési és fejlesztési bizottságának tagja a német sajtónak nyilatkozva elmondta: a konferencia elsősorban nem egy gazdasági csúcsra hasonlít majd, hiszen a cél az, hogy a régió országainak vezetői őszintén megbeszéljék egymással az államok között továbbra is meglévő feszültségeket. Amiről szó lesz, az a megbékélés, a valamikori konfliktusok megoldása, a gazdasági fejlesztés lehetőségével kapcsolatos indítványok és az európai integráció, magyarázta Barchmann. Hangsúlyozta, hogy Németország az előzetes bejelentések értelmében segíteni kíván a régió országainak problémáik megoldásában.