2024. április 27., szombat

Elítéltek és festők művésztelepe

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a zombori büntetés-végrehajtási intézet gazdasági létesítményén a XIX. Elan Festőtábort és az Elítéltek XII. Alkotótelepét. A Bácskai Nagycsatorna melletti „tanyán” két napon át 23 festő és 17 büntetését töltő személy festett. A hivatásos alkotók saját műveik elkészítése mellett megosztották szakmai titkaikat az elítéltekkel, tanácsokkal látták el őket, hogy miként faragjanak, fessenek, hozzanak létre művészi alkotásokat.

– Természetesen nem veszélyes bűnözők vettek részt a művésztelepen, hanem olyanok, akik nem minősített bűncselekmény miatt ülnek. Viszont ők is nevelőtisztjeik kíséretében alkottak. Eddig összesen 126 elítélt vett részt az alkotótábor munkájában és 167 művet hoztak létre, amelyeket az intézet őriz. Ugyanakkor 206 hivatásos festő járt nálunk, és impozáns gyűjteményt, mintegy 900 alkotást hagytak intézetünkre – hallottuk Slobodan Medakovićtól, a zombori büntetés-végrehajtási intézet vezetőjétől.

Az elítélteknek a társadalomba történő újra beilleszkedése érdekében meg kell szerveznünk a szabadidejüket – magyarázta Aleksandar Hinić, a nevelési részleg elöljárója.

– Értelmes időbeosztásra törekszünk, ami leginkább hasonlít a szabadlábon eltöltött életvitelhez. A munka és a pihenés mellett az elítélteknek valamivel el kell tölteniük a szabadidejüket. Olyan programokkal dolgozunk, amelyek fejlesztik a bebörtönözöttek tehetségét és kapacitását – mondta Hinić.

Idén az elítéltek között egy Firenzében diplomázott festőművész is dolgozott, aki mindössze három hónapja került börtönbe.

– Nagyon jó a hangulat, kedvez az alkotómunkának, mindenki különösen kedves, a fogadtatásunk is ilyen volt. Első ízben vagyok ezen a művésztelepen, még nem sikerült teljességgel rendeznem a benyomásaim. A börtönben, ahol büntetésemet töltöm, megpróbáltam létrehozni egy képzőművészeti műhelyt, 4-5 taggal működik is, ami jó, hiszen kevesebbet foglalkoztatja az elítélteket a bűnözés, ami bizony nem ritka a börtönlakók körében. Ez az alkotótelep mindenképpen a pozitív dolgok egyike – fejtette ki a Firenzében diplomázott zaječari elítélt.

Az alkotótábort bemutató műhelymunka és szabadtéri, retrospektív kiállítás kísérte.