2024. április 27., szombat

Kihallgatták Dinkićet

A Galenika gyógyszergyár ügyében indított vizsgálati eljárás keretében a Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészség hétfőn tanúként majdnem négy órán át Mlađan Dinkić volt gazdasági minisztert hallgatta ki. Dinkić az ügyészség épületét elhagyva nem kívánt nyilatkozni a helyszínen jelen levő újságíróknak.

A Galenikában elkövetett visszaélések miatt Nenad Ognjenović volt vezérigazgató, Dejan Backović, az igazgatói bizottság volt elnöke és hét másik személy ellen folyik vizsgálati eljárás. A szóban forgó személyek a gyanú szerint nagyjából 75 millió euróval rövidítették meg a vállalatot. A gyanúsítottak a feltételezések szerint egyebek mellett a Velefarm és a Velefarm Részvénytársaság gyógyszerforgalmazó vállalatokat juttatták jogtalan anyagi haszonhoz. Július végén az ügyészség szintén tanúként Ivica Dačićot, a Szerbiai Szocialista Párt elnökét, külügyminisztert és Branko Ružićot, az SZSZP magas rangú tisztségviselőjét hallgatta ki.

Ez a harmadik büntetőeljárás, amely ugyanez a kilenc személy ellen van folyamatban. Az első büntetőeljárás keretében hamarosan meg kellene kezdődnie a bírósági eljárásnak. A kilenc személyt a három büntetőeljárásban nagyjából 100 millió euró értékű visszaéléssel gyanúsítják.