2024. április 27., szombat

Erzsébetlak az együttélés példája

Az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) Nyári Akadémiáján résztvevő fiatalok tegnap délután a Nagybecskerek közelében levő Erzsébetlakra látogattak. A húsz országból érkező 110 vendéget erzsébetlaki kaláccsal és a hagyományos zsíros kenyérrel várták a házigazdák. A program második részében a Tiganjica Bánáti Házban beszélgetést szerveztek, melynek témája Európa kisebbségei és a kultúrák közötti kapcsolatok voltak. A beszélgetésen az egybegyűltekhez szólt a Román Nemzeti Tanács képviselője, Nagybecskerek Város képviselője és a nagybecskereki ombudsman.

Hanyik Mária és Simon Annus, az erzsébetlaki Etno-házban a házikenyér- és a réteskészítés titkaiba avatta be a vendégeket. A fiatalok érdeklődéssel figyelték a kenyérkészítés fortélyait, amely ezen a vidéken még él. A vendégek, akik Simon Annus néninél szállnak meg, ma is az általa készített házi kenyérből kapnak.
A helybeli általános iskola pályáján a tamáslakai (Tomaševac) Čoki és Mario csapatok bemutatták a Banatske šore néven ismert játék fortélyait, amelyet sokan az amerikai baseball elődjének tartanak. A bánáti pásztorok játéka az egyetlen autentikus csapatjáték a vidéken.
A fiatalok harmadik csoportja a település közelében levő Császár-tó természetvédelmi rezervátumot látogatta meg, ahol hajókiránduláson és madárnézésen vehettek részt. A hajózás végén a 19 európai régió képviselője egy-egy facsemetét ültetett el a rezervátum területén.
Milan Nedeljkov, a helybeli iskola igazgatója elmondta, hogy Erzsébetlak a nemzetek békés együttélésének példája, ahol hét nyelvet beszélnek, úgy, hogy mindenki ismeri a szomszédja nyelvét is. Az egy ember-egy nemzet elvét vallják. Itt az iskolát ma is Testvériség-egységnek hívják, és megmaradt a Tito marsall utca.
Ana Tomanova Makanova, a Tartományi Képviselőház alelnöke és az idei 12. Nyári Akadémia szervezőbizottságának elnöke kihangsúlyozta, hogy Vajdaság – sportjátékokon kívül – eddig még nem volt ilyen jelentős nemzetközi összejövetelnek a színhelye. Kifejezte elégedettségét a találkozó eddigi menetével. A vendégek betekintést kaptak az itteni közösségek életébe, szokásaikba, hagyományaikba, meglepődtek a szívélyes fogadtatáson, amelyben részesültek. Ugyanakkor jelentősek a találkozó keretében a különböző témákról megtartott bilaterális tárgyalások, a találkozó fontos hozadéka, hogy egyes régiók már konkrét projektumokról is tárgyalnak.