2024. április 27., szombat

Olcsóbban veszik meg a cukorrépát

Több mint egymillió tonna répa várható a zentai cukorgyár körzetében – Hosszú és drága kampány elé néz a gyár

Igaznak bizonyultak a híresztelések, miszerint a leszerződött árnál valamivel olcsóbban vásárolja fel az idei cukorrépatermést a zentai cukorgyár. A prémiummal és egyéb kedvezményekkel együtt a répa kilójáért 4 dinárt fizet a gyár a korábban megállapított 4,3 dinár helyett. Mi indokolta az utólagos ármódosítást, és milyen feldolgozóidényre számít a gyár? – kérdeztük Deák Teodórától, a TE-TO Cukorgyár vezérigazgatójától.
– Napjainkban a cukoripar krízishelyzetben van, a cukor ára jelentősen esett az elmúlt néhány évben, 2011-hez viszonyítva ez az árzuhanás megközelíti az ötven százalékot is. Nem csak Szerbiában, egész Európában hasonló helyzet alakult ki, telítődött a piac, a kereslet viszont csökkent. A cukor gyári ára jelen pillanatban 48 dinár. Három éve még 98 dinár volt a gyári ár, és 110 dinár körül alakult a cukor kiskereskedelmi ára. Az áruházak ma már 60 dinárért kínálják az a cukrot.

– Amikor októberben megkötöttük a szerződéseket a répatermelőkkel, a cukor előállítási ára még 67 dinár volt. Tovább csökkent az ár, és ez kényszerítette rá a cégvezetést, hogy szerződésmódosítást ajánljunk föl termelőknek, hogy legalább részben tudjuk finanszírozni a szeptember 1-jén kezdődő kampányt – mondta Deák Teodóra, majd így folytatta:
– Az inflációs években egy kiló cukrot adtunk 18 kiló répáért, amivel a termelők meg voltak elégedve. A kialakult cserearány alapján a 4,3 dináros eredeti áron számolva egy kiló cukor előállítási ára több mint hetven dinár lenne. A piaci előrejelzések is azt mutatják, hogy a négydináros nyersanyagárral is csupán a veszteségek enyhítését érhetjük el, de elkerülni nem tudjuk.
A várható répahozamok minden elképzelést felülmúlnak, a tavalyi 55 tonnás hektáronkénti átlaghoz képest idén, a kiadós csapadéknak köszönhetően, 80 tonna feletti átlag várható. A gyökerek cukortartalma jelenleg 13,3 százalék, bár még emelkedhet, de így is nyereségre számíthatnak a répatermelők. A több répa, kevesebb cukor megdrágítja a termés feldolgozását. A cukorgyár vonzáskörzetében a leszerződött 13 280 hektárról több mint egymillió tonna répa várható. Ezt a hatalmas mennyiséget a tél beálltáig be is kell szállítani a gyárba. Több mint száznapos kampány elé nézünk, amelynek a végén 110-120 ezer tonna cukorra számítunk – mondta Deák Teodóra.