2024. május 8., szerda

Szerbia egyedül dönt

A EU-csatlakozásig Szerbiának összhangba kell hoznia külpolitikáját az uniós külpolitikával

Peter Stano, Štefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa sajtófelelősének értékelése szerint Szerbia és az EU között jól haladnak a csatlakozási tárgyalások. Ugyanakkor fontos nyomatékosítani, hogy a csatlakozási folyamat lezárása előtt az országnak a külpolitikáját összhangba kell hoznia az unió külpolitikájával, nyilatkozta Stano a Večernje Novosti belgrádi napilapnak.

Szerbia képviselői és az Európai Bizottság a 35 tárgyalási fejezetből eddig 18-at elemzett, vagy kezdte meg annak vizsgálatát, emelte ki Stano.

– Két fontos fejezet, a 23-as és a 24-es esetében a screening jelentés is elfogadásra került, a szerb kormány pedig elkezdte kidolgozni az ezek mentén szükséges akcióterveket. Az, hogy egy-egy tárgyalási fejezet mikor nyílik meg, az unió tagállamainak a döntésétől függ. A tagországoknak érezniük kell, hogy Szerbia melyik terület tekintetében készült fel a tárgyalási fejezet megnyitására. Az EU senkit nem kényszerít semmire. Szerbia önként kérte tagfelvételét az unióba. Szerbia önként kérte a csatlakozást ahhoz a közösséghez, amely elvekre, értékekre, a joguralomra, az emberi és alapvető jogok tiszteletben tartására épül. Ami az Oroszország ellen az EU részéről bevezettet szankciókat illeti, Szerbia irányában az az elvárás, hogy az unióhoz való csatlakozás pillanatában külpolitikáját teljesen az EU külpolitikájához igazítsa – fogalmazott Stano.

Füle sajtófelelőse a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását is kiemelt fontosságúnak nevezte. A tárgyalásokat pillanatnyilag nem lehet folytatni, mivel Koszovóban nem fejeződött be a kormányalakítás, ugyanakkor számos olyan fontos kapcsolódó kérdés van, amelyek tekintetében Szerbia folytathatja a munkát, értékelte Stano, mondván: az integráció nem annak az eredménye, ami néhány hét alatt történik, hanem az állandó reformtörekvéseknek és az éveken át felmutatható elszántságnak.