2024. április 27., szombat

Törökországban bujdos a cserbenhagyásos gázoló

A rendőrség a jelenleg szökésben lévő Marko Milićevet (1981) gyanúsítja Luka Jovanović cserbenhagyásos elgázolásával, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Nebojša Stefanović belügyminiszter. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség hat személyt állított elő bűnpártolás, vagyis bűncselekmény eltitkolása gyanújával. A rendőrség információi szerint a tettes jelenleg Törökországban tartózkodik és saját útlevelével hagyta el a baleset után Szerbiát. A balesetet okozó Mini Morris Countrymant még nem találták meg. A tettest súlyos közúti veszélyeztetéssel és cserbenhagyással terhelik, amelyért 8 évig terjedő szabadságvesztés róható ki, míg a bűnpártolóit legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.

– Tudomásunk szerint Milićev korábbi vezetékneve Marković volt, ismert volt a rendőrség előtt, többször elítélték különböző bűncselekményekben, Stuttgartban például két év és két hónapos börtönbüntetést róttak ki rá. A gyanú szerint egy, a Zvezdara városrészben tevékenykedő kábítószerekkel kereskedő bűnszervezet tagja – számolt be a belügyminiszter. Hozzátette, jelenleg arra várnak, hogy a török hatóságok letartóztassák és kiadják Szerbiának a gyanúsítottat.

Az ügyben Bratislav Vesović másodrendű gyanúsított, míg bűnpártolással Nikola Lepent, Dana Manevskit, Tamara Bogdanovićot és Milica Novakovićot gyanúsítják. A fent nevezett személyeket 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték, valamint további egy személyt kihallgatnak.

Az eset rekonstrukciója szerint Milićev és a társasága aznap éjjel a Lasta szórakozóhelyen mulatott, a baleset pedig akkor következett be, amikor egy másik szórakozóhelyre igyekeztek. A balesetet követően Milićev a társaság tagjainak meghagyta, hogy ne beszéljenek a történtekről, valamint átadta egy ügyvédje elérhetőségét, akit szükség esetén felkereshettek volna.

– Milićev és a másodrendű gyanúsított rejtették el a személygépkocsit, reményeim szerint gyorsan nyomára bukkan a rendőrség. A bizonyítékok minden kétséget kizárva Milićev ellen szólnak – mondta Stefanović.

A tettes nyomára a rendőrség operatív munkával, valamint négy tanú kihallgatásával bukkant. A gyanú szerint Milićev illegálisan jutott hozzá a külföldi rendszámtáblájú Mini Morris típusú személygépkocsihoz.

– Az eset felgöngyölítése során nyomára bukkantunk olyan személyeknek, akik illegálisan hoznak be Szerbiába túlnyomórészt lopott Mini Morris személygépkocsikat. Három ilyen autót már le is foglaltunk. A gyanú szerint az utóbbi két hónapban 20 ilyen személygépkocsit csempésztek az országba – jelentette be a belügyminiszter.

Szavai szerint a következő napokban várhatóan 20 ilyen autót foglal le majd a rendőrség.

A SZÜLŐK ELÉGEDETTEK

Luka édesapja, Bojan Jovanović a belügyminiszter bejelentése után azt nyilatkozta, hogy bízott a rendőrség munkájában, azonban „rendbe kellene hozni” a szerbiai törvényeket, hogy az ügyvédek végül ne „bagatellizálják el a büntetéseket”.

– Nem vontam kétségbe, hogy megtalálják az elkövetőt, és nem is érdekel, hogy kicsoda ő. A hídon történt tüntetésem célja az volt, hogy felhívjam a figyelmet az elkövető gyávaságára és szökésére. A kiszabott büntetés nem fogja visszahozni a fiamat. Arra szeretném kérni az igazságügyi minisztert, hogy változtassák meg a törvényeket, hogy az ügyvédek ne bagatellizálhassák el a büntetéseket. Nem látom, mi a különbség aközött, amikor valaki pisztollyal vagy autóval öl – mondta az édesapa.

A balesetben meghalt fiatal édesanyja, Sanja Jovanović háláját fejezte ki a rendőrségnek, s mint megjegyezte, most már nyugodtan tudnak majd kimenni a temetőbe. Szavai szerint elképedt, amikor megtudta, hogy az elkövető büntetett előéletű és még további hat ember volt vele, akik közül hárman nők.

VAN PÉNZ KAMERÁKRA

A sajtótájékoztatón a belügyminiszter megjegyezte, hogy a térfigyelő rendszerek alapjából származó 10 millió euró a köztársasági költségvetésben van és nincs elköltve.

– Meg kell vizsgálnunk, hogyan lehetne felhasználni ezt az összeget. Elemzéseket fogunk készíteni, hogy milyen kamerákra van szükségünk, azok mely pontokon kellenek, valamint mennyibe fog kerülni az egész – mondta a belügyminiszter.

A 2009-ben hatályba lépett gépjármű-biztosításról szóló törvény szerint a biztosítás 1,2 százaléka folyik be a szóban forgó alapba. Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója korábban azt állította, hogy az öt év alatt összegyűjtött pénzből eddig egyetlenegy kamerát sem vett az állam.

NEM SZÖKHETNEK MEG

Okanović szerint, a rendőrség azzal, hogy megtalálta a tettest, azt üzeni, hogy mindenkit meg fog találni, aki megszökik a baleset helyszínéről. Mint megjegyezte, a közvélemény nyomásgyakorlása gyümölcsöző volt.

– A társadalom bebizonyította, hogy nem vagyunk érzéktelenek a másik szenvedésével szemben és kiderült, hogy a rendőrség jól végzi a dolgát. A történtek üzenete az, hogy nem kell megvárni, hogy a közvélemény gyakoroljon nyomást, hanem a rendőrségnek azonnal minden tőle telhetőt meg kell tennie egy adott ügy felgöngyölítése érdekében – mondta Okanović.

Szavai szerint senki sem akar balesetet okozni, de az embereknek meg kell érteniük, hogy ha véletlenül balesetet okoznak és megszöknek, az csak súlyosbító körülmény lesz a számukra.