2024. április 26., péntek
UKRÁN VÁLSÁG

Átpakolják az orosz segélyt a határon

Indulás előtt a 280 kamiont számláló Kamaz-konvojt egy pap is megáldotta (Fotó: Beta/AP/RTR)

Indulás előtt a 280 kamiont számláló Kamaz-konvojt egy pap is megáldotta (Fotó: Beta/AP/RTR)

Az ukrán vezetőség bejelentette, hogy nem engedik át a határon azt a 280 orosz kamiont, amelyek állítólag humanitárius segélyt szállítanak az Ukrajna keleti részén élő embereknek. Az ukrán vezetőség közölte, hogy az orosz teherautókat semmilyen körülmények között nem engedik az ország területére; a szállítmányt a határon a Vöröskereszt munkatársainak kell átpakolnia az orosz kamionokból ukrán járművekre, Kijev csak így fogadja el a segélyt. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője kijelentette: az orosz teherautók nem szándékozzák átlépni a határt, ahova vélhetően pár nap múlva érkeznek meg.

Putyin előző nap jelentette be, hogy a Nemzetközi Vöröskereszttel együttműködve humanitárius segélyszállítmányt küldenek Ukrajnába, a segélyszervezet azonban a kamionok elindulása után közölte, csak elvben egyeztek meg Moszkvával az együttműködésben, de még nem részesei az akciónak.

Luhanszk és Donyeck megyében közben tovább folynak a harcok. E megyék egy részén már több mint egy hete nincs áram- és vízellátás, fogynak az élelmiszer- és a gyógyszerkészletek. A kijevi Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács arról számolt be, hogy Oroszország folytatja katonai jelenlétének növelését az ukrán határ mentén, már 45 ezer katonát vont össze a térségben. A NATO szerint „nagy a valószínűsége” annak, hogy Moszkva bevonul Ukrajnába.