2024. április 27., szombat

Letették esküjüket a közjegyzők

Kilencvennégy közjegyző tette le csütörtökön hivatali esküjét Nikola Selaković igazságügyi miniszter előtt a Szerbia Képviselőházban. A közjegyzők szeptember 1-jén lépnek majd hivatalba, jelentette a Tanjug hírügynökség. Az igazságügyi miniszter az eskütétel alkalmából megjegyezte, hogy a közjegyzői hivatal bevezetésével Szerbia korszerűsítené az igazságszolgáltatását, növelné a jogbiztonságot, kiváltképp az ingatlanok adásvétele során, valamint kedvezőbbé tenné a befektetési légkört.

– Biztos vagyok abban, hogy a közjegyzők hivatalba lépésével tehermentesülnek majd a bíróságok, gyorsabbak lesznek a jogi folyamatok, valamint biztosabbá válik majd a polgárok jogainak és érdekeinek megvalósítása – mondta Selaković.

A közjegyző olyan, törvény által közhitelességgel felruházott jogász, aki elfogadja az ügyfél kijelentését, azt írásos jogi formába ölti, és közjegyzői jogiratba foglalja. A közjegyzői okirat közokiratnak minősül. A közjegyzői okiratok eredeti példányait a közjegyző magánál tartja megőrzés céljából, az ügyfélnek pedig annak másolatát adja át. Az okiratok megfogalmazásán és a hitelesítésen kívül a közjegyző több, a bíróságok illetékességébe tartozó munkát is elvégezhet majd, legfőképp olyan peren kívüli ügyeket, mint például a hagyatéki eljárás. A közjegyzőket határozatlan időre nevezik ki, bélyegzőjük a bíróság bélyegzőjét helyettesíti.
Az igazságügyi miniszter alkalmi beszédében arra kérte a közjegyzőket, hogy önállóan és pártatlanul végezzék munkájukat, hivatásuk hírneve ugyanis tőlük függ majd.

Selaković bejelentette, hogy a közjegyzők ülését augusztus 15-én tartják majd meg, amikor is megalakítják a közjegyzők kamaráját, megválasztják a kamara elnökét, a kamara statútumát, a közgyűlés ügyrendjét, valamint megvitatják a végrehajtó bizottság és a fegyelmi bizottság tagságát. Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy szeptember elsejéig számos olyan törvénymódosítást fogadnak majd el a szerbiai képviselőházban, amelyek lehetővé teszik majd a közjegyzők munkáját.

Az igazságügyi minisztérium június 1-jén írta ki a közjegyzői pályázatokat, amelyre 32 községből mindössze 94 jogász jelentkezett. Öt községből – Požega, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Verbász és Nagykikinda – nem érkezett pályázat. Az igazságügyi miniszter szerint folytatni fogják a pályázatok kiírását, a törvény értelmében ugyanis 25 ezer lakosra egy közjegyzőnek kell jutnia, vagyis összesen 371 közjegyzőre van szüksége Szerbiának.