2024. április 27., szombat

Nemcsak a magánszektorban csökkennek a bérek

A holtmunka utáni juttatás csak az aktuális munkaadónál eltöltött munkaévek után jár a foglalkoztatottaknak

A munkaügyi minisztérium tegnap közleményben cáfolta a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége azon állítását, hogy az új munkatörvény rendelkezéseinek alkalmazásával csak a magánszektorban dolgozók számára csökken a holtmunka után elszámolt bér. Kori Udovički helyi önkormányzati miniszter is megerősítette, hogy a jövőben az állami alkalmazottaknak is ugyanúgy számolják el az ezen a címen járó juttatást, mint a versenyszférában dolgozóknak.

A munkatörvény módosításának elfogadásával június 29-én hatályba lépett új elszámolási módszer alapján a szolgálati évenként fizetendő 0,4 százalékos juttatás csak az aktuális munkaadónál eltöltött munkaévek után jár a munkavállalónak. Korábban munkahelyváltástól függetlenül az összes ledolgozott év számított a holtmunka díjazásakor.

A Szerbiai Önálló Szakszervezeti Szövetség (SZÖSZSZ) hétfőn úgy értékelte, hogy az új elszámolási módszer leginkább az alacsonyabb bérkategóriába tartozó dolgozókat, valamint a gazdaságban és a magánszférában munkaviszonyban levőket érinti rosszul. „Az egyébként is alacsony munkabér még alacsonyabb lesz, és ez elkerülhetetlenül oda fog vezetni, hogy a legszélesebb társadalmi rétegek életszínvonala tovább csökken, a „kiváltságosok” nagy csoportja pedig semmit sem fog érzékelni a munkaügyi reformokból” – áll az SZÖSZSZ közleményében. A reprezentatív szakszervezet szerint: „a holtmunkára vonatkozó elszámolás alól kivételt képeznek azok, akik a törvényt javasolták (tehát a miniszterek, illetve a munkaügyi minisztérium dolgozói), azok, akik megszavazták (tehát a képviselők), és az, aki a törvényt kézjegyével hitelesítette (tehát az államfő)”.

A munkaügyi minisztérium tegnap reagált az SZÖSZSZ közleményére. A szakszervezeti közlemény egyes kormánytagokon kívül a kivételezettek kategóriájába sorolta a „az Alkotmánybíróság bíráit, valamint a minisztériumok, a bíróságok, ügyészségek egyes különleges elbírálásban részesülő alkalmazottjait is.”

A munkaügyi minisztériumban tegnap cáfolták az SZÖSZSZ állítását, miszerint az új elszámolási rendszer nem érinti majd azokat az állami alkalmazottakat, akik ugyan munkahelyet változtattak, de a munkaadót (ami esetükben az állam) nem. „Egyetlen munkavállaló sem lehet kivétel, az új munkatörvény rendelkezése mindenkire egyaránt vonatkozik.”. Az államigazgatásban dolgozók fizetéséről rendelkező különleges törvényeket ezzel összhangban fogják módosítani – olvasható a munkaügyi minisztérium közleményében.

Az állami alkalmazottak munkáját szabályozó törvényeket tegnap fogadta el a szerb kormány. Az új törvények hozzájárulnak ahhoz, hogy az állami foglalkoztatottak jogai összehangolódjanak a munkaügyi törvény legutóbbi módosításaival – nyilatkozta Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. A fő változtatás az ún. holtmunkára vonatkozik, amely az állami alkalmazottak esetében is csak az aktuális munkaadónál ledolgozott évekre vonatkoznak. Ha például valaki kórházban dolgozott, majd az államigazgatásban talált magának új munkahelyet, akkor a kórházban eltöltött szolgálati éveket nem számolják el neki – magyarázta Udovički.

– Az új törvényekkel tökéletesítik az államigazgatás munkáját és az állami munkahelyekre csak kilenc hónapos pályázat után lehet kiválasztani a jelölteket. A törvények célja, hogy növeljék a közigazgatás hatékonyságát. Nem kell elbocsátásoktól tartani, a közvállalatokban van ugyanis a munkaerő-felesleg. A közigazgatásban levők fizetéséről szóló közvitára szeptemberben kerül sor – mondta a miniszter.

A kormány tegnap elfogadta az állami tisztviselőkről szóló törvénymódosítási javaslatait és a közalkalmazottak fizetéséről szóló törvényjavaslatot.