2024. április 26., péntek

Szerbiában nincsen Ebola

A két zombori férfi, akiket a Szerbiai Klinikai Központ Trópusi és Fertőző Betegségek Klinikáján vizsgáltak meg, nem szenved Ebolában, erősítette meg prof. dr. Dragan Delić, az intézmény igazgatója.

Mindkét férfit magas lázzal szállították a klinikára, és mint kiderült, egyikük tüdőgyulladásban, másikuk pedig maláriában szenved, mondta Delić. Az egyik zombori férfi Líbiában, a másik pedig Ugandában járt.

Az Ebola súlyos, magas halálozási aránnyal járó vírusos fertőző betegség. A betegség eleinte olyan klasszikus vírusfertőzéses tünetekkel jelentkezik, mint amilyen a láz és az izomfájdalmak, majd ezt követőn alakulnak ki a jellemző tünetek, a hasmenés, hányás, fokozott vérzékenység, végül többszervi elégtelenség és a keringési sokk. Az emberről emberre való fertőzés a fertőzött személy vérével vagy egyéb testnedveivel, verejtékével való közvetlen érintkezés útján történik. A szájon át történő vagy a szem kötőhártyáján keresztüli fertőzés is valószínű. Cseppfertőzéssel természetes körülmények között nem terjed.

Nyugat-Afrikában mostanra 932-re nőtt az Ebola-járvány halálos áldozatainak száma. A járvány miatt a belgrádi reptéren is fokozottá vált az ellenőrzés.