2024. május 8., szerda

Egészséges ivóvizet ígérnek

Saša Santovac alpolgármester szerint 2015 végéig megoldódik Nagybecskerek legnagyobb problémája

A nagybecskereki Városi Vízművek illetékes bizottsága elkészítette a közbeszerzési dokumentációt az egészséges ivóvíz biztosítására. Saša Santovac alpolgármester a tegnapi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a pályázatot azonnal közzétehetnék, de tekintettel a nyári szabadságokra, ez 15 napon belül fog megtörténni.

Az önkormányzat célja, hogy minél több kompánia jelentkezzen (elsősorban EU-s országokból), amelyek közül majd hatvan nappal a pályázat bezárása után kiválasztják a legjobbat. A szerződés aláírásától számítva a nyertesnek nyolc hónapja lesz ahhoz, hogy megteremtse a feltételeket ahhoz, hogy megkezdődhessen a víz megtisztítása. Ez azt jelenti, hogy (persze, ha minden a tervek szerint történik) 2015 végéig megoldódik a Béga menti város legnagyobb kommunális problémája, amely már több mint tíz éve aktuális, mivel a magas arzéntartalma miatt a felügyelőség megtiltotta a vezetékes víz használatát.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a víz megtisztításának maximális köbméterenkénti ára nem lehet magasabb 0,28 eurónál, az ivóvíz minőségének pedig meg kell felelnie a szerbiai törvényeknek. A jövő év végétől csak a városban élők számára biztosítják az egészséges ivóvizet, 2016-tól viszont már a környező falvak lakosai számára is biztosítják ugyanezt.

Ivan Dević, a polgármester tanácsadója elmondta, hogy a polgárok gyakorlatilag csak a szolgáltatást fizetik, és nem pedig a közelmúltig emlegetett vízgyár építésének a költségeit. A szolgáltató dolga lesz, hogy eldöntse milyen módon (vegyi anyagokkal vagy szűrőberendezések segítségével) tisztítja meg a vizet, amelyet valószínűleg továbbra is a szentmihályi úton levő kutakból biztosítják majd. Szerinte ez a módszer sokkal ésszerűbb, mint a vízgyár építése, hiszen az esetben a polgárok köbméterenként 0,34 eurót fizettek volna a víz köbméterenkénti megtisztításáért, amihez csatolták volna a vízgyár építésére felvett többmilliós kölcsönt is. Mint mondta, az ivóvíz biztosításának az ilyen formája a világ 120 településén működik, méghozzá sikeresen. Többek között Olaszországban, Németországban, Csehországban és Szlovákiában. A szolgáltató évente 5,8 millió köbméter vizet köteles biztosítani, illetve 50–300 litert másodpercenként.

Goran Tajdić, a Városi Vízművek igazgatója hangsúlyozta, hogy nem kell növelni a közvállalat dolgozóinak a számát, amelyben jelenleg 286-an dolgoznak. Elmondta, hogy hozzáfognak az 1962-ben épült vízhálózat felújításához is. Szerinte alaptalannak bizonyultak azok a jóslatok, hogy az esseni WTE Wassertechnik társaságnak többmilliós kártérítést kell majd fizetni, mert, mint mondta, a vízgyár építésével kapcsolatos pénzügyi szerződést alá sem írták.