2024. április 27., szombat
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁRUNK

Az internetezés és tévézés, mint szabadidős tevékenység

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK

Mivel tölti leginkább a szabadidejét?

Szavazatok száma: 320

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés és nyolc óra szórakozás. Ez lenne minden dolgozó számára az ideális napi beosztás, ami persze csak ritkán alakul így. Többnyire a munkahelyi és otthoni feladatainkra és kötelezettségeinkre megy rá a nap java. Így általában az alvásra, majd a szórakozásra, vagyis a szabadidős tevékenységekre jut a legkevesebb időnk. Az, hogy mivel tölti egy-egy ember a szabadidejét, sok mindentől függ. Attól, hogy mennyi szabadidőt tud magának teremteni, de fontos az is, milyenek az igényei és érdeklődési köre. Társaságban vagy egyedül szeret lenni. Az anyagi lehetőségek is nagyban meghatározzák a szabadidő eltöltését, mert manapság minden pénzben kerül, sok esetben ez is. Különösen, ha az eltervezett időtöltéshez vidékre kell utazni, ahol az előadásra vagy éppen fürdőbe belépőjegyet kell váltani. Mindenesetre az biztos, hogy a szabadideje alatt mindenki egy valamire törekszik, ez pedig a kikapcsolódás. Megszabadulni hosszabb-rövidebb időre a mindennapok gondjaitól és feladataitól. Kilépni a megszokott és idegőrlő mókuskerék-létből, hogy kellemesen és hasznosan, vagy éppen a kettőt összekapcsolva, töltsük el a szabadidőnket.

Közülünk sokan gyors és azonnali kikapcsolódásra vágynak szabadidejükben. Mindenfajta előkészület, külső kötöttség és anyagi teher nélkül. Ezekre kitűnő megoldásnak tűnik a tévézés, rádiózás és internetezés. Manapság szinte minden háztartásban van tévé, rádió és számítógép, olykor több is. Jóllehet a mai műszaki lehetőségek mellett elég rendelkezni egy jó számítógéppel, és gond nélkül lehet egy készüléken tévézni, internetezni és rádiózni, hogy az okos mobiltelefonokról vagy a táblagépekről már ne is beszéljünk. Ezért is nem lepett meg a körkérdés végeredménye, hogy a szavazók közel fele választja ezt a módját a szabadidőtöltésnek. A tévézés, az internetezés és a rádiózás a mindennapi élet részévé vált, és szinte bárhol művelhető, otthon, az utcán, buszon vagy vendéglőben, a strandon. Bárhol és bármikor elérhető. Gondoljuk csak végig egy-egy reggeli ébredésünket. Fürdőszoba, kávé, tévé, esetleg számítógép vagy rádió, de mobiltelefon biztosan. A sorrend persze felcserélhető, de a többségnél, vagyis egy átlagos embernél ezek a reggeli ébredés szertartásának elhagyhatatlan epizódja és kellékei. A generációs különbségek persze itt is felfedezhetők, és főként abban mutatkoznak meg, hogy az idősebbek többnyire rádiót hallgatnak vagy tévét néznek, a fiatalabbak pedig inkább az internetet részesítik előnyben. Ez azonban általánosságban is jellemző a tévézési, rádiózási és internetezési szokásokra. Hiszen az idősebb korosztályok többet tévéznek, rádióznak és kevesebbet interneteznek. A fiataloknál ez pont fordítva van.

A felmérések szerint egy átlagember naponta több mint négy órát tévézik. A tévé a mindennapi élet elmaradhatatlan kelléke lett. A tévé sokszor csak háttérzajként működik az embereknek, vagyis folyamatosan be van kapcsolva, hadd szóljon. Így lehet, hogy a néhány órából csak néhány percet tévézünk. Jóllehet a néző számtalan tévécsatorna között válogathat, amelyek révén kikapcsolódhat, szórakozhat, új ismereteket szerezhet és a mindennapi élet szempontjából fontos híreket tudhat meg. A tévé a kellemest a hasznossal érzést biztosíthatja a néző számára, aki úgy érezheti, hogy szabadidejét tartalmasan tölti el, mivel közben informálódik és okosodik is. Közben gondolkodnia sem kell, mivel mindent készen kap: képet, hangot és életérzést és látásmódot. Mindezt érdemes kritikus szemmel nézni, mert nem biztos, hogy úgy van, ahogyan a tévében állítják. Egyik tanárom szemléletesen a hazugláda szinonimát használta a tévére. Ezzel nem akarok senkit megbántani, mert az igazságnak is ezer arca van, de mindenesetre találónak tartom a párhuzamot.

Az internetezésnél pedig még szélesebb a lehetőségek tárháza. Így érthető, hogy a többség szívesen tölti a szabadidejét a gép, okos telefon vagy a tablet mellet. Az internetezés révén az egész világ, sőt az egész univerzum az egerünkhöz van kötve. Addig, amíg ki nem húzzák a dugót, mert áram hiányában köddé lesz ez a virtuális valóság. Mindenható internetezőként szinte mindent megtudhatunk, megnézhetünk és megszerezhetünk letölthető formában az internetről. Bárhol és bármikor beszélgethetünk és nyomon követhetjük a távoli földrészen vagy éppen a szomszéd utcában élő barátaink és rokonaink életét a közösségi oldalak vagy a Skype segítségével. Továbbá játszhatunk, tanulhatunk, zenét hallgathatunk és olvashatunk is. A lehetőségek tárháza végtelen, és mindezt szinte ingyen vagy apró pénzen megtehetjük az internet révén. A mindennapok taposómalma után így nem meglepő, ha szabadidejében sok ember a virtuális világok rengetegébe menekül kikapcsolódni. Bár az elgondolkodtató, hogy ez mennyire károssá is válhat, mert az emberek a virtuális valóságokra támaszkodva lassan, de biztosan elszigetelhetik magukat a külvilágtól.