2024. április 27., szombat

Gauck: Aktívan be kell avatkozni a szabadság és igazság védelmében

A történelmi tanulságok levonására szólított fel a német elnök Belgiumban

A történelmi tapasztalatokból eredő tanulságok levonására intett Joachim Gauck német elnök beszédében hétfőn Liege-ben, Belgium I. világháborús lerohanásának 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen. A német államfő – akárcsak a francia elnökkel tartott előző napi közös megemlékezésen – utalt az egykori ellenségek közötti megbékélés jelentőségére.

Vilmos herceg és Katalin hercegnő, Francois Hollande francia elnök, Matild belga királyné, Fülöp belga király és Joachim Gauck német elnök a belgiumi megemlékezésen (Fotó: Beta/AP)

Vilmos herceg és Katalin hercegnő, Francois Hollande francia elnök, Matild belga királyné, Fülöp belga király és Joachim Gauck német elnök a belgiumi megemlékezésen (Fotó: Beta/AP)

„Nemcsak az emlékezés szavaiban, hanem a jelenlegi és jövőbeni tetteinkkel is bizonyítanunk kell, hogy valóban megtanultuk a leckét" – mondta Gauck, hozzátéve, hogy „a világban még mindig arra használnak politikai, nemzeti vagy vallási meggyőződéseket, hogy általuk az erőszakot és gyilkosságokat igazolják".

A német államfő emiatt azt hangsúlyozta, hogy aktívan be kell avatkozni a szabadság és igazság, a tolerancia, az igazságosság és az emberiesség védelme érdekében.

Gauck beszédében hitet tett az európai integráció mellett, és helyeselte, hogy „a hatalmasabb joga helyett Európában jelenleg a jog hatalma uralkodik".

Mintegy 80 országból érkeztek résztvevők a megemlékezésre, köztük tucatnyi európai állam- és kormányfő. Jelen volt többek között Francois Hollande francia elnök, Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegnő, Fülöp belga király és felesége, Matild, valamint VI. Fülöp spanyol uralkodó.

David Cameron brit miniszterelnök beszédében leszögezte, hogy „bár óriási emberáldozatot és veszteséget követelt a háború, az ügy, amely mellett fiatal férfiak tömegei sorakoztak fel a háború kezdetén, az az elképzelés volt, hogy Európában nem szabad egyetlen hatalomnak uralkodnia. És egy olyan kis országot, mint amilyen Belgium, nem szabad egyszerűen letörölni a térképről."

Németország 1914. augusztus 4-én rohanta le a semleges Belgiumot, a Franciaország elfoglalását célzó Schlieffen-terv első állomásaként.

Az I. világháború mintegy 14 millió halálos áldozatot követelt. Közel 5 millió polgári lakos, valamint 28 ország 9 millió katonája vesztette életét a harcokban.

Eközben Nagy-Britanniában is megemlékeztek arról hétfőn, hogy az ország száz évvel ezelőtt ezen a napon lépett be az I. világháborúba, amelyben megközelítőleg egymillió brit katona vesztette életét.

A központi rendezvényt Skócia legnagyobb, az Egyesült Királyság harmadik legnépesebb városának, Glasgownak a katedrálisában tartották. Az eseményen jelen volt Károly walesi herceg, brit trónörökös, David Cameron brit kormányfő, Alex Salmond skót kormányfő, valamint a brit nemzetközösség számos tagországának kormányfője. Azok, akik már nem fértek be a katedrálisba, annak falánál helyezték el az emlékezés virágait – derül ki a BBC televízió jelentéséből.

David Cameron beszédében azt hangsúlyozta, hogy az I. világháború mélységesen felforgatta a világot. Úgy vélte, a háború összefogott egy fiatal generációt, amely nem akarta, hogy Európát egyetlen hatalom uralja, és azt sem, hogy lesöpörjenek a térképről egy olyan országot, mint Belgium.