2024. április 27., szombat

Példát venni szorgalomból és kötelességvállalásból

Aleksandar Vučić szerint a kormány az első száz napban bebizonyította, hogy felelősségteljes hozzáállással hozzá lehet látni a problémák megoldásához

Ma van száz napja annak, hogy a március 16-i választások után megalakult a legújabb szerb kormány, amely az eredeti tervek szerint tegnap a bácsföldvári Muzslai Katalin farmján tartotta volna meg alkalmi díszülését.

Alkesandar Vučić: Száz nap alatt 32 törvényt fogadott el a kormány, amivel megalapozta a versenyképesség, a piaci viszonyok, a befektetések és a munkavállalás jobb feltételeit (Fotó: Ótos András)

Alkesandar Vučić: Száz nap alatt 32 törvényt fogadott el a kormány, amivel megalapozta a versenyképesség, a piaci viszonyok, a befektetések és a munkavállalás jobb feltételeit (Fotó: Ótos András)

A kormánytagok megcsodálták a hatalmas és korszerű farmot, de Aleksandar Vučić kormányfő végül kormányülés helyett sajtótájékoztatót tartott. Szerinte erre keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni Muzslaiék portájánál, ahol példát lehet venni szorgalomból és kötelességvállalásból.

– Önök az év 365 napján dolgoznak, reggel négykor kelnek. Kevés ilyen nagy és sikeres gazdasággal büszkélkedhet az ország. Mi a sikeres vállalkozókat akarjuk támogatni abban, hogy még sikeresebbek legyenek – mondta a miniszterelnök.

Aleksandar Vučić szerint a kormány az első száz napban bebizonyította azt, hogy felelősségteljes, tisztességes és komoly hozzáállással hozzá lehet látni évtizedeken át elhanyagolt problémák megoldásához, és Szerbia modern kori történelmében először fordult elő, hogy egy kormánynak tervei vannak, és azokhoz tartja is magát. Kiemelte: bár negyven napon át az árvízhelyzet kötötte le erőforrásaikat, száz nap alatt 32 törvényt fogadott el a kormány, amivel megalapozta a versenyképesség, a piaci viszonyok, a befektetések és a munkavállalás jobb feltételeit.

A házigazdákkal folytatott kötetlen beszélgetés során Vučić elmondta: épp most nézett utána az adatoknak, s ezek szerint 2017-től csökkenni fog Szerbia államadóssága. – Ez azt jelenti, végre egészséges ország leszünk. Akármilyen nehéz is lesz, de 2017. január elsejétől rendben lesz az ország pénzügyi helyzete. Ezért van az, hogy bár velem ez ritkán történik meg, most mégis mosolygok – mondta Vučić.

Kategorikusan kijelentette azt is, hogy Szerbia nem kerül csődhelyzetbe.

– Elődeink manipulációval, demagógiával minden valós alap nélkül emelték meg a fizetéseket és a nyugdíjakat, és a csőd szélére sodorták az országot, de Szerbia nem megy csődbe. Eddig támogattuk mind a hazai, mind a külföldi befektetéseket. Ez ezentúl is így lesz, de a hazai vállalkozóknak további támogatásokat szeretnénk nyújtani. Szerbia jövője a magánvállalkozásokban, a magánkezdeményezésekben van. Nem lehetséges többé az, hogy a közszférában a fizetések 50–60 százalékkal magasabbak, mint a magánszektorban. Ezek a változások nehezek lesznek, de nélkülük Szerbia nem maradhat talpon – jelentette ki.

Vučić beszélt az átszervezés alatt álló vállalatokról is, ezek szerinte tulajdonképpen csődbe mentek, és a 160 tönkrement állami cég évente 750 millió eurójába kerül az országnak – ezek a cégek feneketlen kútként viszik a közpénzt, ami nem fenntartható állapot. A Magyar Szó érdeklődésére elmondta: az ugyancsak átszervezés alatt álló PIK Bečej mezőgazdasági kombinát sorsáról egyelőre nem tud nyilatkozni, de azt ígérte: különös tekintettel óbecsei gyökereire, személyesen visel majd gondot erről a problémáról.

A miniszterelnök a helybéliekkel is elbeszélgetett, és a közbiztonság javítását szorgalmazó bácsföldváriak panaszára reagálva kijelentette: észrevehetően megerősítik a községben a rendőri jelenlétet, majd Nebojša Stefanović belügyminiszterhez fordulva azt kérte tőle, hogy pár napon belül két-három járőrkocsit irányítson az óbecsei községbe. Stefanović érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy Újvidék után most Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán és még néhány községben hirdettek felvételt rendőröknek, így belátható időn belül több rendőr teljesít majd szolgálatot Vajdaságban.


A mezőgazdaság stratégiájával kapcsolatosan újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a legnagyobb gondot az országban a mintegy 400 ezer hektár megműveletlen földterület jelenti, valamint az, hogy kevesen foglalkoznak állattenyésztéssel, holott nagy lehetőségek vannak a hús és a húsipari termékek kivitelében, ezért a kormány kiemelt figyelmet szentel majd az állattenyésztés és a feldolgozóipar fejlesztésére. Tájékoztatása szerint a mezőgazdasági export az első hat hónapban 20 százalékkal emelkedett, miközben az import 7 százalékkal csökkent.

Muzslai Katalin családi gazdaságát 1948-ban Katalin nagyapja alapította. Katalin 1995-ben ápolónői állását adta fel, hogy továbbvigye a családi vállalkozást. Az első nagyobb befektetéseket 2004-ben hajtották végre a farmon, a legnagyobb fejlesztésre pedig akkor kerülhetett sor, amikor 2009-ben állami földet sikerült bérbe venniük. A családi gazdaságban összesen 285 hektár termőföldet művelnek meg és naponta 3000 liter kiváló minőségű tejet termelnek.

Arra a kérdésre, hogy ősztől hogyan élnek majd az emberek a nyugdíjak és a fizetések csökkentése után, így válaszolt:

– Azon vagyunk, hogy a legkevésbé fájdalmas döntést hozzuk meg, de nem a mi hibánk, hogy erre sor kerül. Muszáj, hogy normális állammá váljunk, bármi legyen is majd a választások kimenetele.

A miniszerelnök szerint a szerb nép mindig elégedetlen, és gyakran nem tudja, mit is akar, de biztos abban, hogy értékeli a felelősségteljes, szorgalmas és komoly munkát. Ezzel kapcsolatosan felidézte Zoran Đinđić egyik mondását, eszerint ha Szerbiában egy ember követ görget maga előtt, az emberek többsége a kőnek szurkol – szerinte ennek a mentalitásnak kell megváltoznia Szerbiában.

Az eseményről készült képgalériánkat itt nézhetik meg.