2024. április 27., szombat

A kamionsofőrök igazsága

A Magyar Szó cikke nyomán eljárást indítottak Hollandiában egy vajdasági vállalkozó ellen

Egy évvel ezelőtt Pórul járt kamionsofőrök címmel jelentettük meg azt az írást, amelyben egy palicsi fiatalember arról számolt be, hogy egy vajdasági származású vállalkozó Hollandiában működtet egy szállítmányozó céget és kedvező feltételeket kínálva keres munkaerőt, többek között vajdasági sofőröket, akik aztán egészen más körülményekkel és törvénytelenségekkel szembesülnek a helyszínen. Az ügy nem maradt ennyiben, sőt az elmúlt hónapokban érdekes fordulatot vett.

A bennünket felkereső fiatalembernek akkor csupán annyi volt a célja, hogy figyelmeztesse az embereket, hogy alaposan járjanak utána, milyen cégnél vállalnak majd munkát, és alaposan tájékozódjanak az adott ország törvényeiről és a jogaikról, illetve hogy kihez fordulhatnak, amennyiben problémáik adódnának külföldön. A Magyar Szóban megjelent írás azonban saját életet kezdett élni, mivel többen is megosztották azt az interneten, s a holland FNV szakszervezet egyik tagjához is eljutott a megfélemlített sofőrök esete. Ennek alapján megkezdték az ügy kivizsgálását, és közbenjárásunkkal felvették a kapcsolatot a kérdéses cég egykori és még alkalmazásban álló dolgozóival.

Az elmúlt hónapok eseményeiről a holland szakszervezet lapunkat is tájékoztatta, s nemrégiben értesítettek arról is, hogy a cég tulajdonosa ellen bűnvádi feljelentést tettek. Az FNV tagja, aki egy évvel ezelőtt felfigyelt a Magyar Szóban megjelent írásra, és megkeresett bennünket, vállalta, hogy a szakszervezet nevében részletesen beszámol a nyomozás részleteiről és a dolgozók helyzetéről.

– A Facebook közösségi oldalon osztotta meg egyik magyar kollégám a cikket, így szereztem tudomást a dologról, és mint egy holland szakszervezet tagját, sokkolt, hogy ilyen történhet. Ezután vettem fel a Magyar Szóval a kapcsolatot. A szakszervezet első lépése az volt, hogy leellenőriztük, hány fuvarozói engedéllyel rendelkezik a cég. Kutatásunk rámutatott arra, hogy a cégnek 8 fuvarozói engedélye van, viszont a tulajdonos a dolgozóit nem jelentette be a nyugdíjbiztosítónál. A cikkben szereplő egyik sofőr, fizetés helyett egy autót kapott, viszont a főnöke feljelentette az illetőt autólopás miatt, amikor tudomására jutott, hogy az a sofőr új munkahelyet talált magának. Emiatt Németországban lefoglalták az autót, és a sofőrt autólopással vádolták, habár az illető szabadlábon védekezhetett. Szerencsére a sofőr egyik kollégája szemtanúja volt annak, hogy a főnökük fizetés gyanánt adta oda az autót, sőt írás készült róla, hogy az átadás megtörtént. Ezért az FNV szakszervezet intézkedhetett, és végül visszavonták az illető ellen a feljelentést. Az egészhez az is hozzátartozik, hogy amikor ez megtörtént, a cég tulajdonosa azzal fenyegette az illető fiatalember családját, hogy megöli őket – részletezte az ügyet.

A nyomozásban a szakszervezeten kívül a holland rendőrség és az Arbeids inspectie munkafelügyelőség is részt vett. Eddig a bizonyítékok összegyűjtésén dolgoztak, és most várják, hogy a bíróság kiadja, hogy mivel is vádolják majd pontosan a cég tulajdonosát.

– Bizonyítékok sokasága mutatja, hogy nem tartotta be a fizetési kötelezettségét a dolgozói felé. Négy tanú is bizonyítani tudja, hogy a cég tulajdonosa rendszeresen fenyegette dolgozóit, dokumentumokat és engedélyeket hamisított, valamint a vezetőidőkkel is csalt. Bár az ügy még folyamatban van, és a tulajdonos szabadlábon védekezhet, de annyi máris tudható, hogy a vádpontok között biztosan szerepel majd okirat-hamisítás, kizsákmányolás és emberrablás is. Pillanatnyilag azonban nem lehet biztosan tudni, hogy a tulajdonos a feljelentés nyomán börtönbe kerül-e, de ha bűnösnek találják, a vádpontok alapján a maximálisan kiróható börtönbüntetés 14 év lehet – mondta.

A szakszervezet az elmúlt hónapokban nemcsak azon fáradozott, hogy a cég tulajdonosa ellen, aki egyébként már hosszú évek óta holland állampolgár, megtegye a megfelelő jogi lépéseket, hanem a dolgozók sorsával is megpróbált foglalkozni, igyekezett kiharcolni, hogy a sofőrök megkapják a kifizetetlen bérüket, és sikerült elérnie, hogy az említett sofőr ellen tett feljelentést visszavonják. Mint megtudtuk, a cég utolsó 4 dolgozója közül három jelenleg új munkahelyet keres, egyiküknek pedig sikerült elhelyezkednie a Mijnders nevű fuvarozó cégnél.

A tavaly augusztusban megjelent írásra a cég tulajdonosa két hónappal ezelőtt reagált először. Habár a Pórul járt kamionsofőrök című írásban nem említettük meg sem a tulajdonos, sem a cége nevét, az illető magára ismert, és részrehajlással vádolt bennünket, mivel az üggyel kapcsolatban a másik felet, ez esetben őt, nem kérdeztük meg, s azt állította, hogy a dolgozói megkárosították, meglopták őt. Ezúttal szerettünk volna lehetőséget adni neki, hogy a saját szemszögéből mondja el az eseményeket, hogy kommentálja az ellene indított eljárást, és elmondja, milyen ítéletre számít, de a mai napig nem kaptunk tőle választ.