2024. május 3., péntek

Pályázatok környezetvédelemre

Civilek tanácskozása Magyarkanizsán

Környezetvédelmi civil szervezetek képviselői számára szerveztek találkozót a magyarkanizsai városházán az önkormányzat képviselői, mely elsősorban a szervezetek közötti kapcsolatok elmélyítését szolgálta, illetve nagyszabású községi projektumok kidolgozására kívánta sarkallni a résztvevőket.

A találkozón hét civil szervezet vett részt, bár ennél több van a községben, pontos számadatot azonban az ülést vezető Berec Sándor környezetvédelmi tanácsos sem tudott mondani. A megbeszélés legfontosabb témája két pályázati lehetőség volt, az első ötszázezer, a másik egymillió-hatszázezer dináros keretösszeggel. Az első a környezetvédelemhez kapcsolódó jeles napok apropóján szervezett programokat támogatja, ám ezek többsége tavasszal lezajlott, így felkínálták, hogy utólag megtérítik a program költségét annak, aki a rendezvény megtartását tudja igazolni számlákkal, médiában megjelent hírekkel. A szeptember 22-ei autómentes nap viszont még hátravan, amelyet a Természetjárók Egyesülete szervez meg minden évben, erről mutatott be rövidfilmet Berec Sándor, aki egyben az egyesület leköszönő elnöke is.

A másik pályázati lehetőség elsősorban oktatási jellegű, olyan programokat, ötleteket várnak, amelyek a környezettudatosságot hangsúlyozzák. Erre példaként a városrendezéssel megbízott tanácstag, Tóth Vilmos építészmérnök vázolta fel ötletlehetőségnek a tanösvények kialakítását, illetve tájékoztató jellegű kiadványok elkészítését, különös tekintettel a Kispiac–Horgos–Martonos területre, ahol egyes részeket védelem alá helyeztetnének.

Az ülés során a civil szféra képviselői jelezték, hogy a tanösvények kialakítása, táblák elhelyezése valóban fontos, de csupán akkor van értelme, ha meg is tudják azokat védeni. Példának a horgosi Kamaráserdőt hozták föl, ahol táblákat, padokat helyeztek el, és hiába nyilvánították természetvédelmi területnek, a lopás és a rongálás folyamatos. Az önkormányzat emberei egyetértettek abban, hogy védett területnek nyilvánítani valamit valós védelem nélkül hiábavaló munka, a meglévő értékek óvására kellene hangsúlyt fektetni.

A pályázási lehetőség egyik érdekessége, hogy ezúttal azok a szervezetek adhatnak be pályázati munkát, amelyek még nem kaptak az önkormányzattól támogatást, de közös programmal olyan egyesületeket is bevonhatnak, amelyek már részesültek támogatásban.