2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

A himnusz éneklése helyett lehet összpontosítani

Hétfőn Ópázován bemutatták Dick Advocaatot, a szerb labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitányát

Nem a pénz volt a perdöntő, hanem a játékosokban rejlő potenciál és az, hogy sikeresek lehetünk – mondta a 66 éves Dick Advocaat, aki hozzátette, két héttel ezelőtt kereste őt meg Zoran Laković, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) főtitkára, s akkor döntött úgy, nem tér vissza a klubfutballba, hanem elfogadja a szerb válogatott szövetségi kapitányi posztját.

A holland tréner megnézte a válogatott legutóbbi találkozóit, s arra a megállapításra jutott, hogy a szerb labdarúgók nagyon tehetségesek, de nem eléggé felkészültek egy tornára. Azért vagyok itt, hogy ezen változtassunk – mondta Advocaat, aki korábban a holland, a dél-koreai, a belga és az orosz válogatott kispadján is ült. A cél egyértelmű: kiharcolni a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon való részvételt, így Advocaat szerződése egyelőre a kontinensbajnokság végéig szól.

Siniša Mihajlovićnál a szerb himnuszt kötelező volt énekelni, s mivel ezt Adem Ljajić nem tette meg, kikerült a keretből. Advocaat nem kerülhette el a Bože pravde éneklésével kapcsolatos kérdést: Aki akarja énekelni, énekelje. Aki meg összpontosítani akar, az összpontosítson – nyilatkozta a tréner, akitől azt is megkérdezték, lehetségesnek tartja-e azt, hogy sikerül megváltoztatnia annak a szerb válogatottnak a mentalitását, amely Jugoszlávia szétesése óta csak egyszer harcolta ki az Eb-részvételt: Pont emiatt vállaltam el ezt a munkát. Láttam egy jó játékosokból álló csapatot, s mindig azt kérdeztem, hol maradnak az eredmények. Nagyon fontos, hogyan kezdjük az Eb-selejtezőket. Örményország és Albánia ellen lépünk először pályára, s habár sokan úgy gondolják, hogy könnyű lesz, én ezzel nem értek egyet. Az orosz válogatottal játszottam az örmények ellen, s nagyon nehéz volt ellenük, a szerencse azonban mellénk szegődött.

Advocaat először szeptember 7-én a franciák elleni mérkőzésen ül majd a kispadon, amelyet a Partizan stadionjában rendeznek. Október 11-én az örmények elleni idegenbeli mérkőzéssel kezdi meg szereplését az A jelzésű csoportban (a franciák versenyen kívül indulnak, eredményeik nem számítanak), míg három nappal később Belgrádban Albánia lesz az ellenfél.

Az ópázovai bemutatást Tomislav Karadžić, az FSS elnöke arra is kihasználta, hogy egyértelmű üzenetet küldjön az őt kritizálóknak:

Az a tény, hogy Advocaattal folytattam megbeszéléseket a szerződésének meghosszabbításáról, egyben azt is jelenti, hogy indulni fogok az FSS elnöki posztjáért – mondta Karadžić, aki 2008 óta áll a szövetség élén, s amikor március 18-án benyújtotta a lemondását, a jelen levő küldöttek közül senki nem támogatta azt.