2024. április 27., szombat

Hiányérzetem maradt

Gubík Ági a palicsi filmfesztivál vendége volt

Gubík Ági, a szlovákiai Zselízben született. Egyebek között a Haction című magyar akciósorozatból és a Till Attila rendezésében készült Pánikból ismerhetjük nevét. Ezeken kívül más magyar filmekben is játszott, persze szlovákiai és cseh alkotásokban is. Újabban ismét egy magyar filmben, a Nejem, nőm, csajomban, amelyet Szajki Péter rendezett. Ezt láthattuk a palicsi filmfesztiválon, az Új magyar filmeket vetítő programrészben. A film négy nőt mutat be, különböző élethelyzetben, akik valójában hasonló problémákkal küzdenek. A Nejem, nőm, csajom kapcsán beszélgettünk Gubík Ágival, aki a karakteréről is szólt.

Gubík Ági Palicson (Molnár Edvárd fotója)

Gubík Ági Palicson (Molnár Edvárd fotója)

– Nem tudom, a rendező azt gondolja-e a nőkről, hogy állandóan hazudnak, de tény és való, hogy ez a nő, Vera, hazudik a férjének. Ami viszont tetszik ennél a karakternél, hogy neki is igaza van. Tulajdonképpen egy olyan helyzetet figyelhetünk meg, amikor nem lehet egyértelműen csak a férjnek vagy csak a feleségnek igazat adni. Mindketten jót akarnak, a hazugságuk így tulajdonképpen kegyesnek mondható. Az már más téma, hogy ez indolja-e a hazugságot. Azt mondják, egy nő mindent megtesz azért, hogy gyereke legyen. Ennek érdekében hazugságra is képes. Arra is, hogy egy homoszexuális férfitől legyen gyermeke, és ezt nem tartja megcsalásnak.

n Érzésed szerint ezt a bonyolult kérdést mennyire sikerült bemutatnia a filmnek, amely lényegben vígjátéknak készült?

– Azzal, hogy a film négy történettel foglalkozik, négy nőt és négy kapcsolatot helyez terítékre, nem ad alkalmat egy mélyebb lélektani ábrázolásra. Nem áshatjuk be magunkat mélyebben egy-egy életbe. Ezt hiányolom. Szerintem egy vígjátékban is alaposabban kellene feltárni a kapcsolatokat, a személyiségeket. Elvégre négy sorsról van szó. Szajki Péter, az Intim fejlövés úgymond férfisztori után, a nőkre fókuszált, de ennél a filmnél felszínen maradt a nő bemutatása.

n Milyen volt az együttműködésed filmbéli partnereddel, Stohl Andrással?

– Nagyon örültem, hogy végre vele dolgozhattam, mert kiváló színésznek tartom. Mindig is vágytam arra, hogy színpadon vagy filmen találkozzunk. Fantasztikus energiákkal dolgozik. Azt sajnálom csak, hogy az együttműködés rövidre sikeredett, épp az miatt, mert a szerepek nem lettek alaposan kiaknázva. Ráadásul alacsony költségvetésű a film, így kevés napot is forgattunk. Hiányérzetem maradt, jó lenne Stohl Andrással más alkotás kapcsán is együttműködni.

n Mely filmekben láthatunk mostanában és vélhetően a közeljövőben?

– A napokban derült ki, hogy egy új magyar filmben játszom majd. Az idén ősszel egy szlovák filmben szerepeltem, és egy gyönyörű cseh alkotás női főszereplője lehettem. A Poslední cyklista a harmincas-negyvenes években játszódik, egy zsidó családról szól, és a holokauszt témáját taglalja. A film a család erejéről szól, egy nő sorsáról, a gyermek iránt érzett hatalmas szeretetéről, és az auschwitzi pokolról. E filmalkotás kapcsán a Monte Carlóban és a Shanghajban megtartott filmfesztiválon is díjra jelölték alakításomat és a filmet. Mivel rendezőjével nagyszerűen együttműködtünk, remélem lesz folytatása a közös munkának, és Csehországban is várnak rám újabb forgatások. Nem szeretném elkiabálni. Remélem, Magyarországon is megtalálnak felkérések, igényes szerepek. Ami nagyon érdekes, hogy másmilyen szerepekre keresnek fel Szlovákiában és Csehországban, mint Magyarországon. Talán mást látnak bennem. Ami viszont jó, hogy így többféle oldalamat mutathatom meg.