2024. április 27., szombat
EURÓPAI FILMEK 21. NEMZETKÖZI FESZTIVÁLJA, PALICS

A Leviathan című orosz film nyert

Ha minden simán halad, jövőre július 18–24 között az Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválja zajlik majd (Fotó: Molnár Edvárd)

Ha minden simán halad, jövőre július 18–24 között az Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválja zajlik majd (Fotó: Molnár Edvárd)

Az idén a nemzetközi zsűrit Pierre-Henri Deleau francia rendező-színész, programszervező a cannes-i filmfesztiválon, Karin Hoffinger német rendező, Hajdú Szabolcs magyarországi rendező, Hristina Popović szerb színésznő és Dalibor Matanić horvát forgatókönyvíró, rendező alkották. A legjobb filmnek járó Aranytorony díjat a Leviathan c. orosz filmnek ítélték oda. A legjobb rendező Dietrich Brüggemann lett, elismerést pedig a Turista című svéd film kapott.

A Párhuzamok és ütközések programrész filmjeit idén is a nemzetközi kritikusok zsűrije bírálta. A zsűrit idén Nevena Matovic, a Radio Beograd II filmkritikusa, Tristan Priimagi észtországi szerkesztő és filmkritikus, valamint Javier Garcia Puerto spanyol forgatókönyvíró és filmkritikus alkották. Döntésük alapján idén két film egyenrangúan nyerte meg a fődíjat: A törzs című ukrajnai és a Free Range – Ballada a világ elfogadásáról c. észtországi film.

TINÉDZSEREK, AKIK ELVESZTETTÉK A REALITÁSÉRZÉKÜKET

Nemrég óta egy újabb díjat is odaítélnek a palicsi filmfesztiválon, méghozzá a debütáló alkotásoknak. Idén a díjat a szerbia–montenegró–szlovéniai koprodukcióban, Ivan Ikić rendezésében készült Barbárok című film kapta meg, amelyet telt ház előtt vetítettek a nyári színpadon. Ivan Ikić rendező nagyszerűnek tartja, hogy manapság ennyien is eljárnak filmet nézni. Egyedül csak azt sajnálja, hogy becsúszott egy kis technikai probléma a hangba, és a nézők így nem élvezhették tökéletesen. A Barbárok egy kontraverz film, amely a tinédzserek zárt világába kalauzolja a nézőket. Ivan Ikić a célközönségről és a szereplőválogatásról is beszélt:

– A tinédzsereket céloztuk meg, hiszen a film róluk szól. A szereplőválogatáshoz, először iskolákban tartottunk kasztingot, de nem voltunk elégedettek. Kiderült, hogy olyan tinédzsereket, akiket mi szeretnénk bemutatni, nem az iskolákban kell keresni. Egy ismerős által hallottam egy bandáról, amely tagjaitól rettegnek a helybeliek. Arra gondoltam rájuk van szükségem, elvégre róluk készítek filmet. Leghitelesebben ők maguk játszhatják el. Velük tartottunk egy újabb szereplőválogatást, az első négy hónapban pedig improvizációs gyakorlatokkal próbálkoztunk – mesélte a rendező, a film fiatal színészei pedig azt mondták, szeretnének híresek lenni, de egyelőre egyik napról a másikra élnek és semmi sem érdekli őket.

A NŐKET FELSZÍNESEBBEN MUTATTA BE

Az Új magyar filmek programrészben tekinthettük meg a Nejem, nőm, csajom című alkotást, Szajki Péter rendezésében. A vígjáték tulajdonképpen négy nő életét kíséri. Egyiküket Gubik Ági alakítja, aki szerint annak ellenére, hogy a film jó fogadtatásra talált, mégis hiányzik belőle egy kis mélység:

– Mondhatni talán, hogy a Nejem, nőm, csajom a rendező korábbi filmjének, az Intim fejlövés női változata. Amit hiányolok belőle, az a mélyebb lélektan. Szerintem a rendező a nőket felszínesebben mutatta be – mondta a színésznő, aki hozzátette, örült annak, hogy filmbéli partnere Stohl András lehetett, mert nagyra értékeli a színészt és már szeretett volna együtt szerepelni vele.

MINDENKI ELMEGY

A Fiatal európai szellemiség programrészben mutatták be az El című filmetűdöt, Ferge Roland rendezésében. A film kapcsán a rendező azt ecsetelte, hogy a fiatalok java része, akár csak ő is, kimenne külföldre, máshol próbálna szerencsét, legalább tapasztalatszerzés céljából. A film is erről, tehát az elmenésről szól. Kovács Ákos, a film operatőre az etűd színvilágáról beszélt:

– Szokták mondani, hogy a fekete-fehérben nagyon sok szín van. Ezzel a technikával sokat lehet elmondani, ezért döntöttünk mellette filmünk készítésénél.

VÉGEZETÜL A TÉLI ÁLOM

A palicsi filmfesztivált a Téli álom című török film zárta le, amelyet versenyprogramon kívül vetítettek. Idén ez lett a legjobb film a cannes-i filmfesztiválon. Palicson jelen volt a film két szereplője, Tamer Levent és Ayberk Pekcan, akik a több mint három órás filmről és rendezőjéről, Nuri Bilge Ceylanról is beszéltek:
– Több mint háromszáz óra anyagot vett fel. Abból több filmet is lehetett volna készíteni. Nem könnyű vele dolgozni, mert maximalista. Nagyon alapos és mindent részletesen kitervel. A forgatókönyv írásában is részt vett. Képes volt napokig vitázni egy szó miatt.

ÖSSZEGZÉS

Az idei palicsi filmfesztiválról Radoslav Zelenović, a fesztivál igazgatója és Blažo Perović, a fesztivál produceri szerepét betöltő Szabadegyetem igazgatója tartottak rövid összegzést, amelyben köszönetet mondtak a támogatóknak. Értékelésük szerint a fesztivál eredményes lett, mert sikerült valóra váltani a terveket. Mint mondták problémák is akadtak bőven, de addig jó, amíg ezeket a vendégek nem érzik meg. Ha minden simán halad, jövőre július 18–24 között az Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválja zajlik majd.