2024. április 27., szombat

Adócsalás és pénzmosás Nišben

A niši rendőrség szerdán letartóztatta Snežana Trenčićet, a NISSA részvénytársaság igazgatóját. A vendéglátó-ipari és idegenforgalmi vállalat igazgatóját közokirat-hamisítás és pénzmosás gyanújával állították elő. Hivatali helyzettel való visszaélés gyanújával letartóztatták Srđan Zdravković adóellenőrt, valamint pénzmosás gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tettek Zoran Ajković „Ajkula” ellen, akit nemrég nemzetközi elfogatóparancs alapján tartóztattak le Montenegróban, és jelenleg kiadatási eljárás folyik ellene.

A gyanú szerint Trenčić 2008-ban pénzmosásban segédkezett, úgy, hogy Ajkovićtyal szerződést kötött 22,8 millió dinár kölcsönadásáról, és a szerződésben azt a hamis adatott adták meg, hogy Ajković a kérdéses pénzt átutalta a NISSA folyószámlájára. A gyanú szerint a szóban forgó összeget Ajković adócsalásból szerezte meg.

Srđan Zdravković a gyanú szerint 2013-ban adóellenőrként tőkenyereség címén 1,6 millió dinár adót határozott meg, az eljárás 2014-es megismétlésében az adóellenőrök azonban 23,8 millió dináros adókötelezettséget állapítottak meg. Ajković az adóellenőr segítségével 22,2 millió dináros jogtalan haszonra tett szeret, és ugyanennyivel károsította meg Szerbia költségvetését. A gyanúsítottak ellen 48 órás előzetes letartóztatást rendeltek el.