2024. április 27., szombat

Kevesebb jut városépítésre

Módosult Zombor költségvetése

A demokraták, miként korábban bejelentették, távol maradtak a zombori városi képviselő-testület értekezletéről, csupán frakcióvezetőjük, Vladimir Kuzmanov ismételte meg a korábbi sajtótájékoztatójukon elhangzottakat, miszerint a vkt elnökének megválasztása nem volt legális, és a helyi önkormányzatok ügyeiben illetékes minisztérium is a procedurális mulasztások pótlására utasította a testületet. Miként mondta, tény, hogy módosult a testület hatalmi fölállása, de a hatalomváltás eljárásának is legálisnak kell lennie. A vkt alelnöke, Miodrag Sekulić válaszában kifejtette, az önkormányzati jogok tekintetében bírósági védelmi eljárás kezdődött, és a minisztérium átirata nem kötelező érvényű.

Az értekezleten két személycsere is történt az önkormányzati képviselők padsoraiban: Horváth-Ódry Márta (VMDK), helyére, aki segéd-polgármesteri tisztségre távozott, Keszég Kornél ült, míg Nikola Pajićot (SZMM), akit a Čistoća kommunális közvállalat megbízott igazgatójává választottak, Luka Milanović váltotta.

A vkt módosította a város költségvetését, amelynek a bevételi oldala 182,4 millió dinárral, mintegy 6,8 százalékkal csökkent. A hiánypótló belső átrendezés következményeként a Városépítési Igazgatóság a tervezett 830 millió helyett kevesebb, mint 680 millióval gazdálkodhat. Emiatt elmarad a szennyvízcsatorna építése a Matija Gubec utca egy szakaszán, nem folytatják az ebmenhely építését, elmarad a zöldpiac átépítése, akárcsak a gádori öreg iskola szanálása, emellett több tervezett fölújítási munkát is a tervezettnél kevesebb pénzből kell elvégezni. A költségvetés módosítása más területeken is elvonásokat hozott magával.

A képviselők visszautasították a Zombori Gyógyszertár Egészségügyi, és a Vera Gucunja Iskoláskor Előtti Intézmény tavalyi munkájáról, illetve idei terveiről szóló beszámolókat. A vitában elhangzottak szerint ezekben az intézményekben megromlottak az emberek közötti viszonyok, hogy néhány bírósági eljárás is zajlik velük szemben, illetve a szolgálati gépkocsival történt visszaélés gyanúja is fölmerült, így nem kétséges az igazgatócsere.