2024. május 8., szerda

A megengedett aflatoxinszint 0,25 mikrogramm

A mezőgazdasági minisztérium ismét módosította a tej megengedett szennyezettségi fokát

A mezőgazdasági minisztérium szerdán a közvélemény kizárásával döntött arról, hogy a tej és a tejtermékekben fellelhető aflatoxinszintet a nemrég visszaállított kilónkénti 0,05 mikrogrammról 0,25 mikrogrammra növeli. A rendelet tegnap lépett hatályba, és december 31-éig lesz érvényben.

A döntés hallatán tegnap reggel rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Branislav Bugarski tartományi megbízott mezőgazdasági titkár, aki élesen bírálta és értelmetlennek nevezte a döntést. Arra szólította fel a mezőgazdasági minisztériumot, ha már erre a lépsére kényszerült, hozza nyilvánosságra, hogy az ország mely vidékein ütötte fel ismét a fejét a gombafertőzés. Továbbá azt is követeli, hogy az államvezetés tegye közzé a külföldről behozott tej mennyiségére és aflatoxintartalmára vonatkozó adatokat, hogy a folyamatos ellenőrzések és megfigyelések révén megvédhessék a hazai termelőket.

– Hamár március folyamán legmagasabb államkörökben megszületett a döntés, hogy július 1-jétől a tej és tejtermékek megengedett afltoxinszintjét a kilogramonkénti 0,5 mikrogrammról a 0,05 mikrogrammra csökkentik, és ez az EU-s előírásoknak is megfelel. Mivel a döntést szakma körökben is elfogadták, mert többé nem fenyegette fertőzésveszély a fogyasztók egészéségét, teljesen érthetetlen, mi okból növelték ötszörösére a szinthatárt? – tette fel a kérdést Bugarski.

Hozzátette, hogy a tartományi szervek folyamatosan együttműködnek az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának minőségvizsgáló laboratóriumával, valamint a tejtermelőkkel és a tejüzemekkel is. Szakamailag megalapozott kijelentések alapján Vajdaságban a 2013-as termésű takarmány nem hordoz aflatoxinveszélyt, tejtermelőink pedig európai követelményeknek megfeleő tejet állítanak elő.

– Éppen ezért tartom értelmetlennek a legújabb döntést, mert ha az ország elmulasztott valamit megtenni az elmúlt másfél évben, nem értem, miként teheti meg azt hat hónap alatt. Az állam eddig egy lépést sem tett a termelők érdekében, hogy az előírt mércéknek és követelményeknem zavartalanul eleget tudjanak tenni – mondta Bugarski.

Bugarski elmondta azt is, hogy július 1-jétől, a korábbi rendelet hatályba lépése óta a tartományi mezőgazdasági titkárság munkatársai állandó kapcsolatot tartottak fenn a vajdasági tejtermelőkkel és tejüzemekkel. Egyrészt azért, hogy minél pontosabb képet kapjanak a terepről, másrészt azért, hogyha gond merül fel, orvosolni tudják. Szerencsére akadályba nem ütköztek, mert a tejtermelők európai uniós szabványnak megfelelő tejet állítottak elő.